Huaweijeva globalna isporuka pametnih telefona iznosi manje od 30 milijuna jedinica godišnje. To je drastično manje od nekadašnjih Huaweijevih isporuka od preko 200 milijuna pametnih telefona prije tehnoloških sankcija SAD. Prema podacima istraživanja DigiTimesa, Huaweijeva globalna isporuka pametnih telefona dosegla je vrhunac od 218 milijuna jedinica u 2019. godini, ali samo dvije godine kasnije 2022. godine isporuke su pale na samo 19,4 milijuna jedinica.

Mate 60

Huaweijeva projekcija za isporuke pametnih telefona za ovu 2023. godinu bila je 30 milijuna isporuka, no ona je nedavno revidirana na 40 milijuna. Razlog tom povećanju je nedavno lansiranje Huaweijevog pametnog telefona Mate 60 Pro koje izaziva ogromnu pozornost kako tržišta tako i stručnjaka ali i ukupne javnosti. Prema prvim informacijama s tržišta  prodaja Huaweijevog pametnog telefona s satelitskom povezivošću u Kini ide dobro. Novi pametni telefon nekadašnjeg kineskog lidera u proizvodnji pametnih telefona ima dvije izražene karakteristike. Radi se o satelitskoj povezivosti i novom procesoru koji navodno Huaweiju donosi mogućnost proizvodnje 5G pametnih telefona.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Satelitska povezivost

Huaweijeva tvrdi da je njihov novi pametni telefon prvi na svijetu koji ima mogućnost satelitskog poziva. Za razliku od Huaweijeve prethodne vodeće serije Mate 50 i Appleove serije iPhone 14, koji su samo omogućili hitnu satelitsku komunikaciju za poziv u pomoć i dijeljenje lokacije, Mate 60 Pro, kako službeno tvrde iz Huaweija, omogućuje izravne satelitske razgovore. No, stručnjaci upozoravaju kako takva mogućnost upitna.

Naime, Huaweijeva satelitska usluga oslanja se na satelitsku komunikacijsku mrežu Tiantong-1 koju je razvio China Telecom. Konstelacije Tiantong-1 čine samo tri satelita u geosinkronoj ili geostacionarnoj orbiti (GSO), oko 36.000 kilometara iznad Zemlje. Pokrivenost signalom iz tih satelita ograničena je na kineski nacionalni teritorij, njene teritorijalne vode te dijelove susjednih država. Naime, geostacionarni sateliti održavaju fiksni položaj u odnosu na Zemljinu rotaciju, omogućujući stalnu usmjerenost zemaljskih antena prema satelitima iako ih je samo tri. Sateliti iz geostacionarne orbite zbog udaljenosti od Zemlje imaju široku pokrivenost no udaljenost ima i slabost – slab signal i visoku latenciju.

Posljednjih godina globalna opredijeljenost za satelitske telekomunikacije komunikacija preusmjerena je na satelite u niskoj zemljinoj orbiti (Low Earth Orbite, LEO), Kako su ti sateliti bliže Zemlji ostvaruju znatno bolje kvalitete komunikacije i znatno nižu latenciju. Kina nije pratila taj razvoj te zaostaje u razvoju LEO satelita, te će za postizanje stabilnih satelitskih telekomunikacijskih veza na uređaje na Zemlji i njihovu komercijalizaciju kineskim će tvrtkama trebati vremena. Na primjer, Starlinku je trebalo 3 do 4 godine za lansiranje oko 4.000 satelita za skoro globalnu pokrivenost. Iako je Kina u posljednje vrijeme druga u svijetu po broju lansiranja satelita, iza SAD, još uvijek je daleko iza mogućnosti pružanja usluga satelitske komunikacije pomoću LEO satelita. Zbog toga stručnjaci upozoravaju kako je Huaweijeva mogućnost usluge satelitskih poziva putem satelita iz GSO-a ograničena kako zbog kvalitete signala tako i visoke latencije.

Kineski 5G procesor?

Veće zanimanje od kvalitete satelitske povezivosti novog Huaweijevog flagshipa izaziva još uvijek nedovoljno poznati procesor u Mate 60 Pro. Mada se sam Huawei nije službeno pohvalio njegovim 5G sposobnostima, odnosno nije službeno označio svoj ulazak tvrtke u fazu proizvodnje 5G pametnih telefona sve naznake su kako se radi o kineskom iskoraku u proizvodnji procesora, no pitanje je koliki je taj iskorak. To je zanimljivije utoliko što bi značilo da je Kina uspjela nadvladati stroge sankcije SAD i sama proizvoditi 5G procesore.

Najnovije izvješće TechInsightsa navodi da je njegov laboratorij u Ottawi, u Kanadi potvrdio da je SoC Huaweijevog Mate 60 Pro pametnog telefona proizveden u vodećoj i najvećoj kineskoj tvornici procesora SMIC-ovog N+2 7nm procesnog čvora. Riječ je o nadograđenoj verziji N+1 pseudo 7nm procesnog čvora po kojem je napravljen MinerVa procesor za rudarenje kripto valuta. TechInsights je prvi otkrio SMIC-ov napredak u naprednoj obradi procesora, potvrdivši proizvodnju SMIC N+1 čvor u MinerVa čipu u srpnju 2022. godine. TechInsights je također primijetio da bi SMIC-ov N+2, 7nm čvor (s integriranim SRAM cacheom) i 5G RF front-end procesor doista označio veliku prekretnicu za kinesku industriju i njen globalni uspjeh. Prema kineskim medijima, čak 90% komponenti i dijelova u Mate 60 Pro napravilo je nešto više od 46 kineskih proizvođača što bi trebalo značiti da je Kina sposobna sama proizvoditi 5G pametne telefone.

U usporedbi s prethodnim izvješćem TechInsightsa o čipu MinerVa, SMIC je očito prevladao problem masovne proizvodnje procesora za pametne telefone za Huawei. Po prvi je puta bitcell (ugrađeni SRAM) usvojen od kineskog proizvođača. Međutim, iz TechInsightsa upozoravaju kako nisu sigurno da kineski proizvođači procesora mogu održavati opskrbni lanac za masovnu proizvodnju.

Prema neslužbenim informacijama iz Kine upitna je komercijalna izvedivost proizvodnje 7nm čipova s ​​uronjenim DUV-om, profitabilnost i trošak korištenja takvih procesora. Podijeli:

 

 

Vezane objave