18. srpnja 2018. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.

Ugovor su potpisali ministrica znanosti i obrazovanja  Blaženka Divjak, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Zoran Bekić i  ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric.

Osim potpisnika Ugovora svečanosti su prisustvovali i državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) Ivan Marić te predstavnici partnera na projektu rektor Sveučilišta u Osijeku i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske Vlado Guberac rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu Mladen Janjanin, prorektor za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju, Sveučilište u Splitu Marko Rosić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David M. Smith te ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačka mreže – CARNET Goran Kezunović.

Svrha i glavni cilj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), za koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo gotovo 200 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020. je  uspostava distribuirane nacionalne e-infrastrukture naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena kojoj je svrha jačanje kapaciteta akademske i istraživačke zajednice Hrvatske za istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije.

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) će prije svega osigurati da svaka znanstvena ili visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj, ali i svaka istraživačka skupina ili svaki nastavnik u RH u nadolazećim godinama imaju dovoljno računalnih i spremišnih resursa za svoja istraživanja ili nastavne aktivnosti. To je posebno važno zbog činjenice da smo već ušli u razdoblje u kojem se i moderna znanost i moderno obrazovanje u velikoj mjeri temelje na obradi velike količine podataka i primjeni metoda koja su računalno izuzetno zahtjevne.

HR-ZOO će osigurati napredne računalne resurse visoke učinkovitosti za potrebe relevantnih istraživanja i znanstvene izvrsnosti, ali i spremišne kapacitete za pohranu znanstvenih i obrazovnih podataka i sadržaja. Osim za istraživačke i obrazovne potrebe, HR-ZOO će svim subjektima iz sustava znanosti i obrazovanja osigurati praktički neograničene resurse za svakodnevne poslovne potrebe po paradigmi usluga iz oblaka (virtualne poslužitelje, kolaboracijske i razvojne platforme i sl.)

Također će omogućiti da znanstvene i visokoobrazovne ustanove ostanu fokusirane na razvoj svojih djelatnosti, istraživačke i razvojne projekte u svojem području znanosti, a brigu o e-infrastrukturi, njenom razvoju i učinkovitosti prepuste ICT stručnjacima.

Projektom će se uspostaviti novi podatkovni centri na sveučilištima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu te će se nadograditi postojeći podatkovni centar u zgradi Srca. Na taj način će se unaprijediti ne samo stanje nacionalne, nego i lokalne infrastrukture, a najveći podatkovni centar bit će opremljen unutar Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj u Zagrebu. Projektom je predviđeno i značajno unapređenje jezgre mreže CARNET, koja će velikim brzinama povezati sve HR-ZOO lokacije.

„U okviru projekta će se, uz osnaživanje timova stručnjaka koji će brinuti o uspostavljenim naprednim ICT resursima, formirati i zaseban tim e-znanstvenika koji će tijekom i nakon projekta aktivno pomagati istraživačima i nastavnicima u primjeni novih informacijskih tehnologija u istraživanjima i obrazovanju, omogućavajući da se posvete svojim istraživanjima i nastavi, a ne prilagodbi tehnologije njihovim potrebama. Ovim projektom Hrvatska osigurava kontinuitet relevantnosti svoje infrastrukture i njezine povezanosti sa sličnim europskim infrastrukturama i projektima, ali i kontinuitet povezanosti hrvatskog istraživačkog i obrazovnog prostora, dakle hrvatskih institucija, projekata, znanstvenika i nastavnika s europskim i svjetskim“, naglasio je u ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Zoran Bekić,.

Projekt koordinira i vodi Sveučilišni računski centar (Srce), a partneri su Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Institut Ruđer Bošković. Predviđeno trajanje projekta je 3 godine od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Podijeli:

Vezane objave