Pripremili smo za vas posebno izdanje Mreže “Budućnost fintecha” posvećeno financijskim tehnologijama, i vezano s našom konferencijom F2 – Future of Fintech, sastavljeno od odabranih najboljih i najzanimljivijih tekstova s tematikom iz financijske tehnologije.

U informatičkim medijima radim već puno godina. U početku, informatika je bila sama sebi svrha – još velikim dijelom neumrežena računala djelovala su kao usamljeni otoci, ili bolje rečeno hridi, u neinformatiziranom univerzumu. Malo se toga moglo na prosječnom računalu – napisati i srediti neki tekst, koji se onda na disketi nosio na prelom, kolegi u drugi odjel, ili do računala spojenog na pisač. Lokalne mreže stvar su učinile bitno moćnijom – hridi su sad već postali otoci. Internet je otoke povezao u kontinente, ali ne mogu se oteti dojmu kako se i uz tu epsku promjenu stvari nisu zbivale dovoljnom brzinom.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Neka su se područja mijenjala brže od drugih – izdavaštvo je, recimo, bilo dosta brzo. Ne ovisimo toliko o regulativi, državi i nekim naslijeđenim “legacy” sustavima, pa smo to mogli iskoristiti. Među segmentima koji su se mijenjali prilično sporo spada i financijska industrija, banke, osiguranja… U tom segmentu konzervativnost, trajnost, stabilnost i pouzdanost uvijek su bile na većoj cijeni nego neke radikalne inovacije.

Dugo se, dugo skupljala kritična masa informatičke snage i vještine potrebne da radikalno uznemiri, disruptira i taj sektor, i to se posljednjih godina konačno i dogodilo. I kada se dogodilo – promjene su tektonske. Još od osnivanja prve banke s neprekinutim radom – a tu titulu nosi legendarna banka Monte dei Paschi iz talijanske Siene, od 1472. – nije bilo toliko promjena u financijskom poslovanju u tako kratkom vremenu. Kriptovalute, blockchain, disruptori i cyberkriminalci. Banking as a Service (BaaS) – PSD2 i obveza bankama da otvore pristup preko API-ja. Postaju li bankari suvišni? Hoće li AI odobravati kredite? Može li “open banking” uopće postojati? Kako ćemo se identificirati i štititi 2020. godine? Kakva je budućnost kreditnih i debitnih kartica?

Kao uredniku Mreže i organizatoru Mrežinih evenata, praćenje financijske tehnologije mi je iznimno uzbudljivo. U tome pomaže i dugogodišnje prijateljstvo i poslovno i intelektualno partnerstvo sa Željkom Ivankovićem, programskim direktorom konferencije F2. Malo tko je upućen u financijski sektor kao Željko, malo tko je tako smiren, trezven i logičan u svojim zaključcima, malo tko je tako točan u svojim predviđanjima, a najzad malo tko od ljudi koje znam je i toliko realističan u sagledavanju stvarnosti kao Željko. Boljeg programskog direktora, dakle osobu koja se najviše brine o sadržaju, naša fintech konferencija nije mogla imati.

Posebno izdanje Mreže preuzmite, besplatno, na linku u nastavku:

Nadam se da će vam ovo posebno izdanje biti zanimljivo, i vidimo se na F2 – Future of Fintech. Konferencija se održava 14. 11. u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Bacite pogled na konferencijski web http://f2.bug.hr da vidite što se kuha! Prijave za konferenciju su otvorene (link je u dnu web-stranice). Vidimo se!

Za sva pitanja – mail info@f2.bug.hr.

Oleg Maštruko

Mreža, glavni urednik
F2 – Future of Fintech, direktor konferencije

Podijeli:

 

 

Vezane objave