Po drugi puta ove godine, američki grad Baltimore se našao pod udarom zlonamjernog ransomware sadržaja. Napadom su pogođene računalne mreže što je prisililo nadležne službe da, prevencije radi, ugase većinu poslužitelja, objavio je Nacionalni CERT.

Napad je započeo u utorak, 7. svibnja 2019. godine, u ranim jutarnjim satima, a korišteni zlonamjerni sadržaj još uvijek nije u potpunosti identificiran. Prema navodima gradonačelnika Bernarda C. Younga, kritični sustavi kao što su policija, hitna medicinska pomoć i vatrogasci, nisu pogođeni te uredno rade.

Young je također rekao kako gradske nadležne službe rade na otkrivanju izvora zaraze te utvrđivanju njegovog dosega. U objavi na društvenoj mreži Twitter, Young dodaje kako ne postoje dokazi koji ukazuju na curenje osobnih podataka, ali kako je, iz sigurnosnih razloga, većina potencijalno ranjivih servisa ugašena.

U međuvremenu, tisuće djelatnika gradske uprave su prekinule vezu svojih računala s internetom kako bi ograničili zarazu, a neki su odjeli svoje zaposlenike i ranije poslali kući. Zbog prekida u radu mreže, neke su usluge prestale s radom pa tako građani nisu mogli plaćati račune za vodu, a neki servisi nisu prihvaćali gotovinske uplate.

Iako nije poznato kako je došlo do zaraze i koliku su otkupninu napadači tražili, gradske su vlasti objavile kako neće plaćati otkupninu. Sličan napad dogodio se i u ožujku 2018. godine, kada je došlo do prekida rada telefonskih broja 911 i 311 na više od 15 sati.

Baltimore nije prvi veći grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je pretrpio sličan napad. Prošlo je godine Atlanta pogođena napadom koji je koristio SamSam zlonamjerni ransomware sadržaj, a iza kojeg su stajala dva Iranca koji su napadom pogodili više od 200 žrtava, među kojima su i gradska uprava, više bolnica i obrazovnih institucija te prometni sustav.

Podijeli:

 

Vezane objave