Autonomni brod Mayflower isplovit će, kako je planirano, iz Plymoutha u Engleskoj 6. rujna 2020. godine, a očekuje se da će pristati u luci Plymouth u američkoj saveznoj državi Massachusetts, nakon prijeđenih 3.200 km za oko 12 dana od isplovljavanja. Futuristički brod, pogonjen solarnom i energijom vjetra i vođen GPS-om, putovanje će učiniti kao dio međunarodne proslave kojom se obilježava 400. nakon što je brod Mayflower prešao Atlantski ocean 1620. godine i doveo engleske separatiste, znane kao Pilgrimi u Ameriku.

Izrada autonomnog broda projekt je konzorcija sveučilišta, tehnoloških tvrtki i neprofitnih organizacija pod vodstvom Human Interface Technologies Team (HIT) University of Birmingham’s. Kako je rekao prodekan Sveučilišta u Birminghamu Kevin Jones do sada nije pokušan ni približno ambiciozan projekt autonomne vožnje na takvu udaljenost.

Autonomni brod se gradi u brodogradilištu u Gdansku u Poljskoj, dužina će mu biti 53 metra, imati će solarne panele raspoređenih na njegovu aluminijskom trupu. Solarna energija bit će spremljena u ugrađenim baterijama i napajat će elektromotore i propelere plovila.

Očekuje se da će najveća brzina broda biti oko 20 čvorova (23 milje na sat). Iako se Jones i njegovi suradnici nadaju da mu neće trebati, brod će biti opremljen rezervnim generatorom biodizela za izvanredne situacije.

Novi brod bit će opremljen senzorima za mjerenje tlaka zraka, temperature vode i slanosti, a prikupljat će uzorke vode za mjerenje razine mikroplastičnog onečišćenja u oceanu. Brod će također imati akustičke senzore za prisluškivanje morskih sisavaca, poput kitova, radi proučavanja njihove populacije u različitim dijelovima oceana.

Autonomni brod Mayflower projektirala je inženjerska tvrtka MSubs sa sjedištem u Plymouthu u Engleskoj. IBM se pridružio projektu kako bi izradio navigacijski sustav s umjetnom inteligencijom koji će upravljati kretanjem broda i donosi on-the-fly odluke na putovanju.

rekonstruirani brod Myflower iz 1620. godine

Podijeli:

 

Vezane objave