Projekt ARCHEOSUb (Autonomous underwater Robotic and sensing systems for Cultural Heritage discovery Conservation and in situ valorisation), koji financira Europska unija, bavi se primjenom robota i interneta u otkrivanju i istraživanju arheoloških blaga u morima. ARCHEOSUb predstavlja revoluciju geodetske zaštite, očuvanja, zaštite i valorizacije novih i postojećih podvodnih kulturno-povijesnih baština.

U istraživanju će se koristiti autonomna podvodna vozila s preciznim sustavom lokalizacije koja će istraživati zanimljive podmorske lokalitete. Takvi roboti već imaju primjenu u vojsci i naftnoj industriji. Posjeduju skupu tehnologiju koja za komunikciju koristi svjetlosne zrake iz morskog dna, akustične valove. Imaju sposobnost autonomnog punjenja na pristaništima za punjenje na obali.

U odabranim znanstveno istraživačkim centrima razvijaju se njihove naprednije mogućnosti a projekt uz EU financira i Europski pomorski i ribarski fond (European Maritime and Fisheries Fund EMFF). Autonomna podvodna vozila imaju primjenu i u projektima FP7 Genesi, Clam, Arrows i nagrađivanom projektu Sunrise.