nbn je postigao svjetski rekord u dužini prijenosa 5G veze (nominalne brzine prijenosa 1Gb/s) koristeći mmWave, objavila je ta australska tvrtka.

U blizini Mortlakea u australskoj saveznoj državi Victoria nbn je s tehnološkim partnerima Ericsson, Qualcomm Technologies Inc. i Casa Systems demonstrirao stabilan prijenos od 5G mmWave od blizu 1Gbps na udaljenosti od 7,3 km, dvostruko veći od udaljenost zabilježena na lokaciji prije samo tri mjeseca te je time ostvario novi rekord na globalnoj razini. nbn planira i daljnja testiranje mmWave tehnologije kako bi istražio njene mogućnosti. Ta tehnologija ne samo da je važna u gradovima i gušće naseljenim dijelovima nego je izrazito važna za slabo naseljena široka prostranstva ruralne Australije. Testiranja koja provodi nbn poslužiti će njegovim tehnološkim partnerima za razvoj bežične tehnologije koja se može uklopiti u 5G mreže. nbn godišnje investira 200 milijuna američkih dolara za razvoj fiksne mreže.

Raniji rekord ostvaren je u prosincu 2020. godine u talijanskom gradu Front kod Torina gdje je talijanski telekom TIM s istim tehnološkim partnerima s kojima je nbn ostvario novi rekord ostvario mmWave prijenos gigabitne veze od 6,3 km u frekvencijskom opsegu 26 GHz.

Inače, problem s mmWave (mmW) opsezima za bežične komunikacije male snage bio je u tome što su takvi signali izuzetno slabi i stoga nemaju tendenciju dostizati veće udaljenosti prije nego što oslabe. Zbog toga bi se za mmWave vezu, koja za sada jedina u 5G tehnologiji ostvaruje gigabitne brzine, trebala graditi gusta mreža odašiljača što je poprilično skupo. Izvediva bi bila u gusto naseljenim područjima premda bi izgledala nezgrapna s mnoštvom odašiljača. U ruralnim područjima je potpuno neisplativa.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podijeli:

 

Vezane objave