U utorak 4. prosinca australski parlament izglasao je sveobuhvatan zakon kojim bi se tehnološke divove, kao što su Google, Apple i Facebook, natjeralo da omoguće nadležnim institucijama pristup šifriranoj komunikaciji korisnika. Takav zakon odnosi se i na popularne aplikacije koje pružaju mogućnost šifriranog čavrljanja, a kojima pripadaju Facebook Messenger i WhatsApp, objavio je NacionalniCERT.

Naime, istraživanja su pokazala kako 95% australskih terorista koristi šifriranu komunikaciju te je ovaj podataka prouzrokovao daljnje korake australske vlade.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Australija je jedna od zemalja svijeta s najučestalijim terorističkim napadima. Nakon porasta broja terorističkih napada u 2014. godini, australske su se vlasti našle suočene s izazovom koji dijele s nizom zapadnih zemalja. Naime, iako su mogli identificirati osumnjičene, nisu mogli pristupiti njihovoj komunikaciji kako bi otkrili njihove prave namjere.

Australska vlada u četvrtak 6. prosinca je potvrdila izglasavanje tog zakona, a glavni tužitelj Australije takvu odluku pozdravio ustvrdivši kako je Laburistička stranka stavila sigurnost Australaca iznad političkog interesa nakon što je ranije izrazila neslaganje sa zakonom.

Iako je par dana prije glasanja sudbina zakona još uvijek bila neizvjesna, promjenu stava Laburističke stranke omogućila je izglasavanje zakona koji će stupiti na snagu prije Božića.

Australija je prva nacija u five eyes savezu, a uz nju stoje Kanada, SAD, Novi Zeland i Velika Britanija, kojem je cilj uspostava zakonskog okvira koji će uzrokovati neslaganje s tehnološkim divovima.

U SAD-u se Silikonska dolina odupirala naporima zakonodavaca koji su tražili pristup šifriranoj komunikaciji tvrdeći kako takav potez otvara mogućnost iskorištavanja te omogućavanja pristupa i zlonamjernim korisnicima.

Takav potez zemalja five eyes predstavlja najozbiljniji pokušaj da se ostvari pristup šifriranim podacima, ali sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako postoje nesagledive posljedice takve politike te kako je riječ o dalekosežnijoj odluci no što se inicijalno mislilo.

Podijeli:

 

 

Vezane objave