Prema podacima Synergy Research Group, samo su Microsoft i Amazon u trećem tromjesečju 2020. imali zajednički udio na svjetskom tržištu veći od 50%. Njima treba pridodati trećeg najvećeg globalnog pružatelja cloud usluga Alphabet (Google).

Ta je dominacija pobudila zabrinutost u Europi, odnosno u institucijama Europske unije da osjetljivi korporativni podaci, kao što su na primjer industrijski podaci, mogu biti nesigurni nakon usvajanja američkog zakona o cloudu 2018. godine i u odsustvu bilo kakvih glavnih konkurenata, osim kineske Alibabe.

Zabrinutost je dovela do stvaranja europskog udruženja Gaia-X, iniciranog iz Njemačke i Francuske, uspostavljenog da definira zajedničke standarde za pohranu i obradu podataka na poslužiteljima koji su smješteni lokalno i u skladu sa zakonima Europske unije o privatnosti podataka (GDPR).

Korak ka izgradnji europske cloud infrastrukture je udruživanje IT konzultantske grupe Atos i OVHcloud kako bi zajednički pružile potpuno računalne usluge u cloudu po europskim pravilima. Udruživanje s tim ciljem objavljeno je službeno 26. siječnja. Sada će europske tvrtke i javni sektor moći izabrati za cloud usluge europsku tvrtku koja poslovanje temelji na zakonima Europske unije.

Atos i OVHcloud objavili su da zajedno imaju mrežu od 130 podatkovnih centara koji mogu pohraniti podatke u virtualnim prostorima čiji se resursi ne dijele s drugim korisnicima ili privatnim okruženjima.

Francuska agencija za cyber sigurnost ANSSI nedavno je dodijelila svoju takozvanu oznaku SecNumCloud tvrtki OVHcloud, certifikat koji zahtijeva primjenu visokih sigurnosnih standarda.

Atos, čiji računalni znanstvenici također pomažu tvrtkama da instaliraju usluge računalstva u cloudu od Microsofta, Googlea i Amazona, pružit će softver za cyber sigurnost čiji je domaćin OVHcloud.

Podijeli:

 

Vezane objave