Prijedlog zastupnika Odbora za industriju prema kojemu prekogranični pozivi i SMS-ovi ne smiju biti prekomjerno skuplji od poziva i SMS-ova unutar granica država izglasan je u Europskom parlamentu 2. listopada. Prijedlogom je predviđena i mogućnost da se tzv. obrnutim sustavom 112 oglašava upozorenje naprirodne katastrofe i druge opasnosti.

Naime, uspostavio bi se komunikacijski sustav koji bi omogućio nacionalnim i lokalnim vlastima da upozore građane telefonom u slučaju prirodnih katastrofa, terorističkog napada ili drugih prijetnji. Sustav bi koristio postojeći broj 112 – opći jedinstveni broj za hitne slučajeve koji se bira besplatno s fiksnog ili mobilnog telefona iz svih dijelova EU-a i povezuje građane s hitnim službama – policijom, hitnom pomoći ili vatrogascima.

Cijene telefonskih poziva u EU padaju zadnja dva desetljeća, ali i dalje postoje skupe pojedine telekomunikacijske usluge, prije svega međunarodni pozivi unutar Europske unije.

Još prošle godine zastupnici Europskog parlamenta su postavili pitanje Europskoj komisiji vezano uz visoke cijene prekograničnih poziva i SMS poruka. Naime, međunarodni pozivi mogu doseći euro po minuti, što je puno skuplje nego korištenje telefona u inozemstvu (roaming se više ne naplaćuje unutar EU-a).

Ti prijedlozi dio su šire reforme telekoma kojoj je cilj potaknuti ulaganja u mreže visokog kapaciteta diljem EU-a, učinkovitija upotreba radijskih frekvencija te zaštita potrošača. Naime, radna skupina za telekomunikacije i informacijsko društvo Vijeća Europe razmatra prijedlog Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija koja će zamijenit četiri trenutno važeće direktive (Okvirnu Direktiva, Direktivu o pristupu, Direktivu o univerzalnoj usluzi i Direktivu o ovlaštenju).

Iz HAKOM-asu nam rekli kako je prijedlog Direktive o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija u proceduri donošenja pred institucijama EU (Europski parlament i Vijeće EU). U obje institucije vode se rasprave, a amandmani koje će nadležni odbor Europskog parlamenta predložiti bit će uskoro poznati. Nakon toga će započeti pregovori između predstavnika Europskog parlamenta, Vijeća EU i Komisije EU oko konačnog kompromisnog teksta (tzv. trijalozi).

Cilj tog zakonodavnog prijedloga je stvoriti regulatorni okvir koji će omogućiti rast investicija u mreže velikih brzina, ali uz zadržavanje postignute razine tržišnog natjecanja. Predviđa se i veća koordinacija između država članica u području radiofrekvencijskog spektra kao i promjene u pravima krajnjih korisnika, koja bi trebala biti u potpunosti ujednačena. Osim toga, i pružatelji tzv. OTT usluga (Snapchat, Viber, Skype) imat će obveze vezane uz zaštitu podataka, sigurnost i transparentnost prema korisnicima.

Nova regulativa bi trebala otvoriti prostor za investicije od 500 do 600 milijardi eura, najmanje 90 posto privatnih ulaganja, u mreže visokog kapaciteta.

Podijeli: