Apple proširuje svoju SOS uslugu za iPhone 14 putem satelita u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj i Velikoj Britaniji u prosincu, priopćila je kompanija. Usluga je od ranije dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Usluga korisnicima izvan pokrivenosti mobilnom i Wi-Fi mrežom omogućiti slanje osnovnih poruka hitnim službama. Prilagođene komponente i softver na Appleovim najnovijim modelima iPhonea (iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max) omogućuju izravno povezivanje s jednim od 24 satelita kojima Globalstar upravlja u niskoj Zemljinoj orbiti. Usluga omogućuje korisnicima dijeljenje svoje lokacije izvan zemaljske mreže.

Dok ograničena propusnost satelita ograničava korisnike na osnovne SOS tekstualne poruke, u početku omogućene kratkim upitnikom, Apple ima planove od 450 milijuna dolara za nadogradnju Globalstarove mreže.  Apple je naveo da će usluga biti besplatna dvije godine, ostavljajući mogućnost za naknadu za unaprjeđeniju uslugu. SpaceX, Globalstarov konkurent Iridium i drugi satelitski operateri, kako etablirani tako i oni koji su u ranoj fazi, također razvijaju planove za izravne usluge na pametnim telefonima od osnovnog SOS-a do 5G širokopojasnog pristupa.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Mnogi tehnički, komercijalni i regulatorni izazovi stoje na putu usluga veće propusnosti izravno na pametni telefon. To uključuje probleme s ometanjem spektra za tvrtke, uključujući SpaceX, koje žele prenamijeniti spektar mobilnih operatera za povezivanje nemodificiranih telefona. Apple i drugi koji žele koristiti spektar koji je već dodijeljen satelitskim operaterima suočavaju se s hardverskim izazovima kako bi osigurali kompatibilnost svojih uređaja.

Podijeli:

 

 

Vezane objave