Na hrvatskom tržištu predstavljena je mobilna aplikacija Keks pay, koja omogućava besplatno i jednostavno slanje i primanje novca među osobama koji se poznaju. Tu aplikacija, dostupna za Android i za iOS, mogu koristiti svi koji žele, bez obzira na banku u kojoj imaju račun. Dnevni limit za transakcije po osobi je 2.000 kuna i za transakcije nema naknada. Keks pay omogućuje formiranje grupe u kojoj se može ne samo prikupiti novac, nego i dopisivati i slati stickere.

Aplikacija je nastala unutar internog startupa EWA koji je Erste Banka pokrenula prije dvije godine. Namijenjen je osobama koji u grupi trebaju međusobno skupiti novac, platiti račun u kafiću, restoranu…

Aplikacija je posebno zanimljiva zbog svoje jednostavnosti. Svatko je može besplatno instalirati te poslati ili zatražiti novac od prijatelja, a da pritom ne mora upisivati brojeve računa. Naime, za prijenos novca na račun drugog korisnika potreban je samo njegov broj mobitela te nije potrebno otvaranje računa. Korisnik može novac poslati s kartice koju i inače koristi, bilo kreditne ili debitne, odnosno s tekućeg računa, a novac stiže na bilo koji IBAN koji upiše primatelj. Osim slanja novaca, Keks Pay omogućava i skupljanje novaca u chat grupi prijatelja ili obitelji za razne prigode, kao što su pokloni za rođendane i vjenčanja ili troškovi zajedničkih putovanja.

“Vani takve stvari obično rade novi igrači na tržištu, mali i ambiciozni startupi. Mnogo je takvih primjera. Obično bi neka banka kupila taj startup i implementirala njegova rješenja. Problem je što je naše tržište malo i nema toliko startupa u fintechu koji bi se mogli kupiti, a postoje i brojna regulativna ograničenja jer startupi teško mogu imati sve potrebne licence. Dakle, trebalo je pokrenuti vlastiti startup”, objašnjava voditelj je Tima za digitalnu transformaciju Erste banke Dejan Donev.

Među prvima timu se priključio senior developer iz zagrebačkog studija Flow Nenad Kljajić. “Dejan nam je pristupio prije više od dvije godine. Naletio je na naš rezime i valjda smo mu se učinili kao dobri ljudi za interni startup. Nakon nekoliko sastanaka bilo je jasno da je to interesantan projekt za Flow i izazov zbog posla u kojem nikada nismo radili. Svi smo se bavili sličnim proizvodima, ali nikada u fintechu. To nas je privuklo. U prvih šest mjeseci, iz Flowa nas je došlo dvoje, a još nas je toliko došlo kada se počelo raditi na arhitekturi cjelokupnog sustava”, kaže Kljajić.

Nenad Kljajić i Dejan Donev

Podijeli: