Operacijski sustav za mobilne uređaje Android pojavio se samo devet mjeseci nakon Appleovog iPhonea na operativnom sustavu iOS, što je podsjetilo na stvaranje Microsoftovog Windowsa nakon pojave prvog Appleovog Mac računala s operativnim sustavom OS. Windows u svojoj prvoj inačici imao je svojeg prethodnika u Microsoftovom DOS-u te je sam prijelaz na grafičko sučelje izazvao burne reakcije tvorca Applea Stevea Jobsa. Sličnu reakciju kod njega je izazvala i pojava Androida. I Android i Apple (iOS), vodeći operativni sustavi za mobilne uređaje, potječu iz Kalifornije. Zanimljiv je odnos korisnika prema njima, zna biti nerijetko isključiv kao što je, na primjer, bio, a vjerojatno je i dalje, odnos između pristalica Intelova i Appleova hardwarea. Nešto stariji računalni korisnici sjećaju se da su pristalice Appleova hardwarea ironizirali Intelovu marketinšku krilaticu Intel inside naljepnicama na svojim Mac računalima Intel outside.

zemlje u svijetu u kojima korisnici najmanje preferiraju Android

Android 74 : iPhone 65

Premda su i Windows i Android uslijedili nakon Appleovih originalnih operativnih sustava i jedan i drugi sada imaju veće tržišne udjele od „originala“.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

zemlje u svijetu u kojima korisnici najmanje preferiraju Apple

Prema Electronics Hubu, u 74 od 142 analizirane zemlje korisnici većinom preferiraju Android, a u 65 zemalja favoriziraju Apple. Analiza je rađena uz pomoć akademskog alata za analizu jezika SentiStrength. Analizirano je 347.856 tweetova u 142 zemlje koji su iskazali pozitivan, neutralan ili negativan stav prema robnim markama Android i Apple.

Android prevladava u SAD, zemlji iz koje potječu oba najraširenija operativna sustava za mobilne uređaje

U 74 od 142 anketirane zemlje korisnici preferiraju Android (zeleni na karti). Samo 65 favorizira Apple (obojeno sivo). To je podjela 52/48, što možda ne zvuči kao odlučujuće opredjeljenje jer u izboru utjecaj imaju različiti faktori, prije svega visoka cijena Appleovih uređaja i mnogo širi cjenovni izbor Android uređaja.

Samo osam od 21 anketirane zemlje Sjeverne Amerike preferira Apple

U Sjedinjenim Američkim Državama preferiraju Android 30,16 posto naspram samo 29,03 posto onih koji se opredjeljuju za Apple.

U Europi u 20 zemalja preferiraju iPhone, 17 preferiraju Android, a u Bjelorusiji korisnici se podjednako opredjeljuju za dva najveća mobilna operativna sustava

 

U Južnoj Americi pet zemalja preferira Android, četiri Apple, a u Peruu korisnici su neodlučni

 

U Africi Android prevladava 17 zemalja naspram 15 zemalja u kojima prevladava Apple. S obzirom na ekonomski utjecaj Kine na crnom kontinentu smatra se kako će ubuduće popularnost steći Huaweijev operativni sustav Harmony

 

Na Bliskom Istoku i Srednjoj Aziji Android prevladava u 8 zemalja, a Apple u 6

 

U Azijsko-pacifičkoj regiji Android ima najmanju prednost nad Appleom. Ima prednost u13 zemalja u odnosu na Appleovih 12, no s obzirom na očekivani razvoj utjecaja kineskog operativnog sustava Harmony ta bi regija mogla idućih godina doživjeti najveće promjene

(grafika Electronics Hub)

 

 

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave