Tim istraživača iz NASA-e i partnerskih organizacija uspio je postići prvu kvantnu teleportaciju na velikoj udaljenosti, odnosno slanje nekoliko kubita (kvantnih bitova) fotona kroz optički kabel.

Znanstvenu studiju o ekperimentu objavili su u PRX Quantumu istraživači iz Fermilaba, AT&T, Caltecha, Sveučilišta Harvard, Laboratorija za mlazni pogon NASA-e i Sveučilišta Calgary.

Američki su znanstvenici uspješno poslali qubite preko 44 kilometra optičke mreže s 90% pouzdanosti. Mreža je dizajnirana od opreme koja bi mogla biti kompatibilna s već postojećom internetskom infrastrukturom, naveli su iz NASA-e.

Prijenos kubita postignut je kvantnim spletom : dvije su čestice povezane zajedno, tako da se informacije podijeljene s jednom dijele s drugom u isto vrijeme.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Teleportacija kubita na velikoj udaljenosti kao znanstveni eksperiment još je jedan korak prema razvoju kvantnog Interneta koji bi revolucionalizirao telekomunikacije, računarstvo i pohranu podataka.

Eksperiment koji su napravili znanstvenici NASA-a i partnerskih organizacija će polsužiti za daljnja istraživanja u kvantnoj komunikaciji, planirana su poboljšanja sustava koji će se testirati u drugom tromjesječju ove godine.

SAD su u istraživanja kvantne tehnologije nedavno uložili milijarde dolara. Američki tehnološki divovi također ulažu značajna sredstva u tu tehnologiju. IBM najavljuje kvantno računalo u 1000 kubita 2023. godine. Nedavno je Ministarstvo energetike SAD predstavilo svoj plan za nacionalni kvantni internet u Chicagu.

S druge strane, Kina tvrdi kako je lider u razvoju kvantne tehnologije. Nedavno smo objavili informaciju AnalyticsSindiamaga prema kojoj je Kina demonstrirala stabilnu komunikacijsku mrežu zasnovanu na distribuciji kvantnih ključeva (QKD) koja se prostire na preko 4.600 km kao najveću i najnapredniju QKD mrežu ostvarenu na svijetu

Podijeli:

 

Vezane objave