Američki savezni regulatori u petak 24. travnja pozdravili nagodbu od 5 milijardi američkih dolara s Facebookom zbog kršenja pravila o privatnosti podataka, jer je društvena mreža priopćila da već primjenjuje odredbe nagodbe.

Nagodba između vodeće društvene mreže i američke Federalne trgovačke komisije (US Federal Trade Commission FTC) postao je službeni akt uz odobrenje saveznog suca u četvrtak. Uz novčanu kaznu, nagodba, objavljena u srpnju 2019. godine, zahtijeva od Facebooka da pojača zaštitu privatnosti korisnika;  detaljno izvješćuje o poštivanju nagodbe svaka tri mjeseca te prihvati neovisan nadzorni odbor za kontrolu provođenja nagodbe.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Neki aktivisti za zaštitu privatnosti protive se nagodbi  s Facebookom nakon skandala s Cambridge Analyticom kada su nezakonito korišteni osobni podaci milijuna korisnika uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

Predsjedavajući FTC-a Joe Simons rekao je u izjavi da je “zadovoljan” odobrenjem nagodbe od saveznog suda, ističući da je Facebooku određena najveća novčana kazna koju je ikada izrekla agencija za zaštitu potrošača.

“Istovremeno, sud također naglašava da je u smanjenje kazne uzeto u obzir da će Facebook razmotri privatnost u svakoj fazi svog poslovanja i pružiti znatno veću transparentnost i odgovornost za odluke svojih rukovoditelja o privatnosti, “rekao je Simons.

Sporazum nadilazi mjere koje zahtijeva američki zakon i trebao bi “služiti kao putokaz za sveobuhvatnije reguliranje privatnosti”, objavio je na blogu glavni Facebookov direktor za privatnost podataka Michel Protti.

Izvor slike: www.shopcatalog.com

Podijeli:

 

 

Vezane objave