Odbor za financije Senata Sjedinjenih Američkih država, Odbor koji Kongresu SAD dostavlja sve prijedloge zakona, uputio je prošloga tjedna pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku u kojem od njih traži odustajanje od uvođenja privremenog poreza na digitalne usluge (Digital Service Tax DTS) zbog, kako su naveli, kršenja postojećih međunarodnih poreznih ugovora. Taj odbor inače je napravio zadnju verziju, nedavno od Kongresa usvojeni, zakon o poreznoj reformi (U.S. Corporate tax reform).

U pismu upućenom europskim čelnicima, kojega su supotpisali prvi čovjek republikanaca u Senatu Orrin Hatch i prvi čovjek demokrata Ron Wyden izričito se traži od EU odustajanje od DTS-a, odnosno uvođenje poreza od 3 posto američkim tehnološkim tvrtkama. Izrazili su zabrinjavajućim nastojanje predsjedavajuće EU Austrije i francuskog ministra financija Brune Le Mairea da se dogovor o uvođenju privremenog poreza digitalnim tvrtkama do prosinca.

U pismu se tvrdi kako predloženi DTS krši staro međunarodno načelo da se porezi multinacionalnim tvrtkama obračunavaju na temelju dobiti a ne prihoda. Navodi se i kako je DTS „trgovinska provokacija koja bi mogla doprinjeti sadašnjem trgovinskom deficitu SAD u odnosu na EU i natjerati Trumpovu administraciju na uvođenje poreza na europske proizvode, uključujući i na njemačke automobile“. U pismu američkih senatora tvrdi se i kako je DTS osmišljen radi diskriminiranja tehnoloških tvrtki iz SAD te da potkopava međunarodni sustav poreznih ugovora, stvara novu prepreku dijalogu SAD i EU o slobodnoj transantlatskoj trgovini. Čelnici Senata pozivaju EU dužnosnike na odustajanje od, kako su naveli, jednostrane akcije te da preusmjere napore na postizanje konsenzusa unutar OECD-a (Organisation for Economic Cooperation and Development) o globalnom modelu oporezivanja digitalnog gospodarstva. Direktor OECD-a za poreze i administraciju Pascal Saint Amans nedavno je optužio EU da ima dvostruka mjerila kada je želi oporezivati američke tehnološke tvrtke na svom teritoriju ali se protivi neizravnom oporezivanju svojih proizvoda kod izvoza u Kinu i Indiju.

U pismu iz Washintona navodi se i kako će zbog toga što EU ima PDV, porez koji se naplaćuje prema sjedištu tvrtki, uvođenje DTS-a dovesti do dvostrukog oporezivanja. Tog stava nisu samo u Odboru za financije američkog Senata nego i u Irskoj, Švedskoj, Finskoj i Češkog, članicama EU, iz kojih su ranije upozorili Donalda Tuska da bi DTS bio kršenje međunarodnih bilateralnih ugovora o oporezivanju.

Francuski ministar financija Le Maire ne odustaje od lobiranja u Europskom parlamentu za usvajanje DST-a naglašavajući kako je taj porez od vitalnog značaja u političkoj borvi s antieuropskim snagama na europskim izborima 2019. godine. Njemački ministar financija Olaf Scholz izravno ne podupire francuski prijedlog ali tvrdi kako je potrebno pravedno oporezivanje tehnoloških internetskih tvrtki. Naime, usvajanje DTS-a zasigurno bi ugrozio njemački izvoz automobila u SAD alii u Kinu i Indiju.

Iz Ecommerce Europe također su poslali pismo europskim čelnicima u kojemu se ponovno upozorava da bi usvajanje DTS-a naškodilo EU gospodarstvu ali i potrošačima u Uniji.Svoje tvrdnje u Ecommerce Europa potkrepljuju ekonomskim istraživanjima Ifo Institute for Economic Research i Copenhagen Economics, naručenih od njemačkog Ministarstva financija, u kojima se iznosi niz negativnih posljedica primjene DTS-a. Rješenje bi, kako navode u Ecommerce Europa, trebalo tražiti kroz OECD jer bi jednostrano uvođenje poreza od EU dovelo do trgovinskih ratova EU sa SAD ali i s Kinom i Indijom.

Podijeli:

Vezane objave