Američka Federalna komisija za komunikacije (The Federal Communications Commission FCC) odobrila je 6GHz spektar za nelicenciranu upotrebu u SAD čime je omogućila znatno širi frekvencijski spektar za Wi-Fi signal koji sada koristio spektar od 2,4GHZ i 5GHz. Time se otvara mogućnost za brži i pouzdaniji Wi-Fi signal te za novu generaciju Wi-Fi-ja.

Inače, to je najveće otvaranje spektra za Wi-Fi, od njegovog nastanka 1989. godine, čime se ustvari udvostručuje količinu prostora usmjerivačima i drugim uređajima s Wi-Fi tehnologijom, Novi frekvencijski prostor za Wi-Fi će omogućiti znatno veću propusnost i znatno manje smetnji.

Novi frekvencijski prostor u stvari je namijenjen novoj generaciji Wi-Fi tehnologije koja se u komercijalnoj upotrebi očekuje do kraja ove godine, njen komercijalni naziv je Wi-Fi 6E.

Dosadašnji spektar za Wi-Fi u frekvencijskim opsezima 2,4GHz i 5GHz imao je zagušenja kako zbog tehnologije (Wi-Fi 5 i ranije verzije) tako i od korištenja istog spektra od drugih uređaja.

6GHz Wi-Fi rješava taj problem, nudi ne samo novi dio frekvencijskog prostora za usmjerivače nego i prostor koji se ne preklapaju s drugim korisnicima.

Novi spektar ima dovoljno prostora za do sedam Wi-Fi protoka maksimalnog kapaciteta istovremeno i bez međusobnog ometanja.

U frekvencijskom spektru 2.4GHz Wi-Fi signal ima dalji doseg, no u frekvencijskom spektru 6GHz brže dostavlja podatke omogućujući time veći protok podataka i korištenje više uređaja.

Prvi uređaji koji koriste 6GHz Wi-Fi očekuje se u posljednjem tromjesečju 2020., najavio je voditelj marketinga industrijske grupacije koja je vlasnik tehnologije i licence Wi-Fi Alliance Kevin Robinson. Najveći proizvođači opreme već su najavili svoje proizvode koji će podržavati Wi-Fi 6E za tržište za kraj ove ili početak iduće godine. Pametni telefoni bi, prema očekivanjima, trebali prvi dobiti podršku za Wi-Fi 6E, a za iduću godinu predviđeno je kako će biti isporučeno 316 milijuna uređaja s tom podrškom. S pametnim telefonima podršku će dobiti i tableti, pametni televizori…

Nelicencirani 6GHz spektar osim WI-Fi-ja moći će koristit i drugi poput 5G mreža no stručnjaci vjeruju kako neće biti ometanja i smetnji između korisnika.

Za razliku od SAD gdje je FCC otvorio nelicencirano korištenje frekvencijskog spektra  6GHz u Europi se to može dogoditi nešto kasnije ove godine.

Generacija / IEEE standardMaksimalna brzina veze
Wi‑Fi 6 (802.11ax)600–9608 Mbit/s
Wi‑Fi 5 (802.11ac)433–6933 Mbit/s
Wi‑Fi 4 (802.11n)72–600 Mbit/s
802.11g (Wi-Fi 3)3–54 Mbit/s
802.11a (Wi-Fi 2)1,5 do 54 Mbit/s
802.11b (Wi-Fi 1)1 do 11 Mbit/s
Wi-Fi 1, Wi-Fi 2, Wi-Fi 3 nisu službeni nazivi

Podijeli:

 

Vezane objave