Američka vojna mornarica zabranila je kinesku aplikaciju za dijeljenje videozapisa TikTok na službenim mobilnim uređajima uz objašnjenje da predstavlja “prijetnju kibernetičkoj sigurnosti”, objavio je neweurope.eu.

Glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Uriah Orland objasnio je da mornarica poslala poruku svojim pripadnicima 16. prosinca o potencijalnom riziku iskorištavanja osobnih podataka od aplikacije. Mornarica nije jedini dio američke vojske koji je zabranio aplikaciju. Kadeti američke vojske upućeni su također ne da koriste aplikaciju TikTok.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Pripadnicima vojske obično je dopušteno korištenje uobičajenih aplikacija za društvene medije na privatnim uređajima, rekao je glasnogovornik mornarice. Međutim, dodao je da su ponekad “posebni programi koji predstavljaju sigurnosne prijetnje zabranjeni”. Nije precizirao koje su aplikacije zabranjene za instaliranje na vladinim uređajima.

TikTok se nedavno suočio i s drugim istragama vezanim za sigurnost. Ranije ovog mjeseca, jedan student je podnio tužbu na saveznom sudu u Kaliforniji, tvrdeći da aplikacija tajno šalje osobne podatke korisnika na poslužitelje u Kini i da je ugradila izvorne kodove kineskih reklamnih servisa koji programerima omogućavaju instaliranje špijunskog softvera na korisnikov telefon.

TikTok je postao prva globalna aplikacija za društvene medije koja izlazi iz Kine, sa 750 milijuna preuzimanja u protekloj godini. Aplikacija TikTok u vlasništvu je Peking ByteDance Technology Co, a djeluje u potpunosti izvan Kine. Kaže da pohranjuje sve podatke o korisnicima u SAD-u, a sigurnosne kopije u Singapuru.

Podijeli:

 

 

Vezane objave