Prema ljestvici rezultata ulaganja poduzeća EU-a u istraživanje i razvoj, objavljenoj 17. prosinca, poduzeća iz EU-u povećala su svoja ulaganja u istraživanje i razvoj u sektorima zdravstva i usluga ICT-a, unatoč izazovnom općem gospodarskom okruženju u 2020. godini. Europska unija je i dalje jedan od predvodnika u području tehnologije zelenih patenata visoke vrijednosti i zelenih patenata u energetski intenzivnim industrijama, što odražava njezin cilj prelaska na klimatsku neutralnost.

Američke i kineske tvrtke više ulažu u istraživanje i razvoj i u segmentu ICT proizvoda i ICT usluga od poduzeća u EU

Poduzeća sa sjedištem u EU-u povećala su ulaganja u istraživanje i razvoj u sektorima zdravstva (10,3 %) i usluga ICT-a (7,2 %), iako sporije od onih u SAD-u i Kini. S druge strane, po prvi put u posljednjih deset godina ukupno se ulaganje europskih poduzeća u istraživanje i razvoj smanjilo, uglavnom zbog slabljenja istraživanja i razvoja u automobilskom, zrakoplovno-svemirskom i obrambenom sektoru. Poduzeća iz EU-a smanjila su u 2020. godini svoja ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj za 2,2 %, za razliku od američkih i kineskih, koja u tom području bilježe rast od 9,1 % odnosno 18,1 %. Tijekom krize uzrokovane korona virusom poduzeća sa sjedištem u SAD-u i Kini povećala su svoja ulaganja u istraživanju i razvoju u određenim sektorima, kao što su zdravstvo (SAD: 17,9 %; Kina: 30,7 %), usluge ICT-a (SAD: 12,4 %; Kina: 21,2 %) i proizvodi ICT-a (SAD: 7,8 %; Kina: 11,5 %).

Iako je pandemija potaknula nagli globalni rast sektora usluga ICT-a i zdravstva, teško je pogodila tradicionalne industrije, kao što su automobilska (–4,3 %), zrakoplovno-svemirska i obrambena (–17 %). Upravo poduzeća u automobilskoj industriji imaju najznačajniju ulogu kada je riječ o ulaganjima u istraživanje i razvoj u EU-u i stoga su utjecala na njihov ukupni pad. Bez obzira na to, od 2.500 najvećih ulagača u istraživanje i razvoj, među prvih 50 u svijetu nalazi se 14 poduzeća iz EU-a.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Poduzeća iz EU-a smanjila su u 2020. godini svoja ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj za 2,2 %, za razliku od američkih i kineskih, koja u tom području bilježe rast od 9,1 % odnosno 18,1 %

Važnost ICT-a, zdravstvene i automobilske industrije za globalnu konkurentnost istraživanja i razvoja vidljiva je iz činjenice da su se istraživanja i razvoj tih triju sektora od 2010. godine ukupno više nego udvostručili, a u slučaju usluga ICT-a čak i utrostručili. Sektor ICT-a inače kontinuirano prednjači kada je riječ o rezultatima ulaganja, što dodatno naglašava sve veću digitalizaciju svjetskog gospodarstva. Tako su u 2020. godini svih prvih pet mjesta na toj ljestvici zauzimala poduzeća u digitalnom sektoru.

Podijeli:

 

 

Vezane objave