Prihodi globalnog tržišta procesora podatkovnih centara zabilježili su pad od 4,4% na godišnjoj razini u 2022. godini, prema najnovijem istraživanju tvrtke Counterpoint’s Semiconductor Service . Makroekonomski problemi i povećani troškovi energije utjecali su na prodaju CPU-a podatkovnih centara tijekom prošle godine. Osim toga, iz perspektive arhitekture, dodavanje akceleratora u poslužitelje za radna opterećenja ograničilo je potražnju za dodatnim procesorima za poslužitelje.

Intel je ostao tržišni lider sa 71% udjela, iako je daleko od udjela koji je imao do 2018. godine. Njegov prihod od segmenta pao je 16% na godišnjoj razini u 2022. godini. Tržišni udio opao je prvenstveno zbog kašnjenja proizvoda sljedeće generacije i slabosti u potrošnja poduzeća zbog makroekonomskih uvjeta. AMD je bio drugi s 20% tržišnog udjela ponajprije potaknut povećanim prihvaćanjem svog EPYC procesora Milan. AMD postaje dominantan u CPU-u temeljenom na x86 za podatkovne centre , a sve ga više prihvaćaju pružatelji usluga oblaka i SKU-ovi poslužiteljskih tvrtki. AMD je zabilježio rast od 62% na godišnjoj razini u svom portfelju podatkovnih centara u 2022. godini.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

AWS-ov interni čip Graviton temeljen na ARM-u, sada u svojoj trećoj generaciji, među prvima je prihvatio ARM arhitekturu u podatkovnom centru. AWS je povećao prodor Gravitona u svoju ponudu te ju je također proširio kako bi podržao instance temeljene na ML-u s internim akceleratorima, što predstavlja pomak s računala opće namjene na specifična radna opterećenja.

Ampere Computing počeo je povećavati svoj tržišni udjel ​​2022. godine svojim širenjem s tradicionalnih pružatelja usluga clouda na poduzeća tako što je svoj CPU postavio u gotove poslužitelje OEM-ova.

Podijeli:

 

 

Vezane objave