U WiP coworking prostoru predstavljen je Split Tech City, prvo formalno udruženje splitske tehnološke zajednice u koje su uključene tvrtke, pojedinci, meetupovi, udruge i institucije, a koje partnerski podržava Splitsko-dalmatinska županija.

Split Tech City je rezultat rada splitske tehnološke udruge Startup.hr, koja na potpuno dobrovoljnoj osnovi i uz pomoć vlastitih resursa već 10 godina okuplja splitske IT stručnjake. Do sada je više od 700 pojedinaca povezala s tvrtkama, organizirala više od stotinu meetupova, na desetke besplatnih edukacija i predavanja te Splitu osigurala mjesto na karti europskih startup centara (Startup City Guidehttps://magazine.startus.cc/split-dalmatian-pearl-and-growing-it-hub-in-one/).

Punih 12 mjeseci članovi Startup.hr udruge pripremali su koncept, misiju, aktivnosti i ciljeve Split Tech Cityja.

„U 2017., u suradnji s članovima zajednice, postavili smo okvir za definiranje splitske tehnološke zajednice, identifikaciju njezinih članova, postizanje zajedničkih ciljeva i mjerenje doprinosa. Sve to objedinili smo u dokumentu nazvanom Bijela knjiga splitske tehnološke zajednice. U procesu smo povezali brojne udruge, poduzeća i pojedince te uskladili zajedničke ciljeve. Slijedom toga, neki od članova već su izradili prve strateške planove koji pokazuju njihovu ulogu i doprinos zajednici“, objasnio je proces formiranja udruženja Tomislav Mamić.

Jedan od ključnih ciljeva Split Tech Cityja je besplatnim edukacijama, predavanjima i seminarima usmjeravati mlade prema visoko plaćenim tehnološkim zanimanjima te u suradnji s tehnološkim tvrtkama stvoriti uvjete za njihov ostanak u Splitu. Uz to, ambicija ovog udruženja je postati konkretna poveznica između akademske zajednice i tržišta rada, podupirati daljnji napredak splitske tehnološke scene, okrupnjivati stečena znanja i nužan iskorak iz lokalnih u globalne okvire. Posebnu pozornost članovi Split Tech Cityja posvetit će razvoju specifičnih tehnoloških rješenja kojima će se unaprijediti i poboljšati životi građana Splita. Kao svoj krajnji cilj, utemeljitelji Udruženja ističu profiliranje Splita u međunarodnim okvirima kao svojevrsne Silicijske doline Mediterana, grada u kojemu se, na opću dobrobit, susreću tehnologija i turizam.

U ostvarivanju zadanih ciljeva Split Tech City podržat će Splitsko-dalmatinska županija, a voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić na predstavljanju je pojasnio kako je do suradnje došlo te što lokalna IT zajednica od Županije može očekivati: „Osmišljavajući projekt ICT županija, Splitsko-dalmatinska županija u udruzi Startup.hr pronašla je partnera s obzirom na to da je riječ o savršenom primjeru djelovanja u području koje je i Županija detektirala kao prioritetno – pomoć u okrupnjavanju IT scene u Splitu kao preduvjet za njezin daljnji razvoj i rast. Ono što je zanimljivo istaknuti je činjenica da je udruga Startup.hr u aktivnosti animiranja IT zajednice krenula prilično vizionarski, ne čekajući da se institucije uključe. Zbog toga mi danas na području Splita imamo budnu i spremnu zajednicu IT profesionalaca i IT tvrtki koji redovito komuniciraju, razmjenjuju iskustva putem meetup grupa i poslovno surađuju. Projekt ICT županija ima za cilj potaknuti znatniji rast cijelog ICT sektora u Splitu, ali i Županiji, stoga udrugu Startup.hr – sada Split Tech City smatra partnerom u misiji, kojega će podržati maksimalno i u svim aspektima – i financijski i organizacijski. Također, Split Tech City pomaže projekt ICT županija u osmišljavanju aktivnosti i projekata, a pogotovo u pripremi Županijskog IT centra (coworking i inkubatorski prostor) u zgradi bivšeg Varteksa u Ulici Ruđera Boškovića“.

Split Tech City je sjecište svih tehnoloških stručnjaka i inicijativa u Dalmaciji i već sada čini sedam udruga, 13 meetupova i 22 tvrtke.

Podijeli: