Usprkos nepovoljnim gospodarskim i tržišnim uvjetima, tehnološke tvrtke, makar one najveće pokazale su otpornost tijekom prošle financijske godine. Uz rezanje troškova, prije svega otpuštanjem na desetine tisuća zaposlenika te su tvrtke nastavile s rekordnom prodajom nadoknađujući tako ogromne gubitke padom vrijednosti dionica. Broj tehnoloških tvrtki koje su dospjele na Global 2000,  Forbesovu  godišnju ljestvicu najvećih globalnih kompanija (temeljenu na prihodu, dobiti, imovini i vrijednosti dioničkog tržišta), sa 164 u 2022. popeo se na 169 ove godine.  To je manje od rekordnih 177 mjesta koje su imali 2021. godine, kada su zahvaljujući velikoj dobiti tijekom pandemije ostvarivali rekordne prihode i rast vrijednosti dionica. Tehnološke tvrtke s Forbesova popisa ostvarile su rekordnih 4,2 milijardi američkih dolara kombiniranog godišnjeg prihoda u posljednjih 12 mjeseci, u odnosu na oko 4 milijarde dolara godinu ranije i 3,3 milijarde dolara dvije godine prije.

Alphabet postao najveći

Ono što se promijenilo je da je došlo do smjene na vrhu najvećih globalnih tehnoloških kompanija. Nakon Appleove sedmogodišnje vladavinu na vrhu tehnološke ljestvice, Alphabet je postao najveća globalna tehnološka kompanija. Dionice matičnog Googlea i dalje su oko 15% ispod najviših razina u 2021. godini, ali njegov pretraživač Google Chrome (i dalje daleko najveći pokretač prihoda) te rast prihoda od usluga u cloudu pomogli su Alphabetu u rekordnoj prodaji od 282,8 milijardi dolara.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Microsoft se nalazi na 2. mjestu najvećih tehnoloških tvrtki. Dionice Microsofta ove su godine porasle za 40% i samo su 2% manje od rekordnih razina zahvaljujući njegovom poslu s umjetnom inteligencijom. Microsofta ovogodišnja investicija od 13 milijardi dolara u kreatora chatbota OpenAI učinila je prekretnicu u globalnom poslovnom prodoru umjetne inteligencije.

Apple je sada treća najveća tehnološka tvrtka na svijetu. Iako je ostao najvrjednija tvrtka na svijetu s tržišnom kapitalizacijom većom od 2,6 bilijuna dolara. Uz sve više potrošača koji smanjuju potrošnju, tvrtka je prošlog mjeseca zabilježila drugo uzastopno tromjesečje pada prihoda.

Prvih pet najvećih tehnoloških tvrtki zaokružuju Samsung i Meta Platfporms. Metine dionice porasle za 20% tijekom prošle godine. Dionice su još uvijek manje vrijednosti od 27% u odnosu na rekordnu 2021. godinu, ali su se ove godine više nego udvostručile, budući da je tvrtka prekinula pad prodaje.

Nekadašnji tehnološki lideri u svijetu IBM i Intel nisu ni u prvih 10 najvećih tehnoloških tvrtki. Pad prodaje osobnih računala potaknuo je Intelov najveći tromjesečni gubitak u povijesti ove godine, dok je IBM za malo izbjegao svoj prvi pad prihoda u dvije godine. Zamijenili su ih Sony i Cisco, koji su slično patili prije prošlogodišnjeg popisa, ali se od tada popravljaju.

Više kineskih kompanija

Ukupno, 72 najveće svjetske tehnološke tvrtke imaju sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, što je isti broj na Forbesovoj listi Global 2000 godinu ranije kada je broj američkih tvrtki smanjen s 81 u 2021. godini. To je i dalje daleko najveći broj tehnoloških kompanija neke zemlje na Forbesovoj listi. Kina, Tajvan i Japan ostali su tehnološke velesile s 25, 15 odnosno 12 kompanija na listi. Kina je bila jedina zemlja koja je povećala broj kompanija na Forbesovoj listi u odnosu na prošlu godinu, kada je imala 21.

Tehnološke tvrtke na Forbesovoj listi Global 2000 dolaze iz 25 zemalja i zapošljavaju više od 8,2 milijuna ljudi. Ukupna im je tržišna vrijednost čak 15,8 bilijuna dolara. To je 15,6 bilijuna dolara nego prošle godine i čini oko 15% globalnog tržišta dionica. Imovina tehnoloških tvrtki je također narasla, popevši se za gotovo 10% na 6,4 bilijuna dolara sa 5,9 bilijuna dolara prošle godine.

opća lista Forbes Global 2000 za 2023. godinu

 

 

Vezane objave