Algebra i Fortinet potpisali su sporazum o suradnji u sklopu kojega Algebra, kao vodeći digitalni obrazovni sustav u Hrvatskoj, dobiva status Fortinet akademije za mrežnu sigurnost (Fortinet Network Security Academy, FNSA) te počinje provoditi obrazovne seminare i druge vrste edukacijskih programa namijenjenih kako studentima Visokog učilišta, tako i drugim zainteresiranim IT profesionalcima.

Brojna istraživanja potvrđuju nedostatak kvalitetnog kadra na području informatičke sigurnosti, te stalnu potrebu za dodatnim stručnjacima. Britanska osiguravajuća kuća Lloyd’s, primjerice, procjenjuje kako napadi na računalnu i komunikacijsku infrastrukturu tvrtke koštaju i do 400 milijardi američkih dolara godišnje. Ključne poslovne vertikale koje su najviše izložene napadima su zdravstvo, financijske usluge, obrazovanje i tehnološke tvrtke, a najčešće su sigurnosne prijetnje zloćudni softver, botnet mreže te iskorištavanje ranjivosti u aplikacijama.

Povećana razina sigurnosnih prijetnji i hakerskih napada dovodi do hitnih potreba za popunjavanjem radnih mjesta koja su vezana uz informatičku sigurnost – primjerice, australska telekomunikacijska tvrtka Telstra navodi kako je tijekom 2016. gotovo 60 posto tvrtki imalo barem jedan značajan proboj sigurnosti sustava mjesečno, dok je godinu ranije ta brojka bila upola manja.

Fortinetova akademija za mrežnu sigurnost (FNSA) stvorena je upravo kako bi smanjila tu razliku između broja dostupnih stručnjaka za informatičku sigurnost i stvarnih potreba za njihovim zapošljavanjem u svijetu te stoga želi obrazovati IT stručnjake koji su osposobljeni za sve aspekte rada s Fortinetovim rješenjima. Fortinet edukaciju u sklopu FNSA provodi u vrhunskim okruženjima – virtualnim i hardverskim – a programe provode iskusni instruktori.

Studenti primijenjenog računarstva na Algebri imat će priliku u sklopu ove suradnje koristiti sve edukacijske materijale i sav softver koji Fortinet stavlja na raspolaganje akademskim institucijama u sklopu FNSA. Materijali za trening i prateći softver studentima će biti na raspolaganju besplatno, u sklopu njihove redovne školarine. Studenti će također imati priliku osloniti se na sav dostupan materijal prilikom izrade diplomskih i ostalih radova, na čemu mogu surađivati i s Fortinetovim stručnjacima u sklopu FNSA.

“Suočene sa sve većim brojem prijetnji, tvrtke povećavaju svoje investicije u sigurnost svoje infrastrukture ali se istovremeno bore s nedostatkom kvalitetnog kadra koji je potreban za implementaciju i upravljanje odabranim rješenjima. Kao vodeća tvrtka na tržištu, Fortinet vjeruje da je naša odgovornost poticati razvoj i kontinuirano obrazovanje stručnjaka za informatičku sigurnost te premostiti ovaj nedostatak kadra. Naše partnerstvo s Algebrom olakšat će pristup edukacijskim materijalima te će stvoriti nove prilike za postojeće i buduće stručnjake za IT sigurnost. Upravo će njihove vještine biti ključne za daljnji rast digitalne ekonomije”, naglasio je regionalni menadžer za korisnike u Fortinetu Tomislav Tucibat.

“Računalna sigurnost jedno je od najatraktivnijih, ali i najvažnijih područja u današnjem IT svijetu – stručnjaci s ovog područja vrlo su traženi, mogućnosti usavršavanja brojne, a posao zanimljiv i izazovan. Raduje nas što ćemo studentima Visokog učilišta Algebra već kroz studij omogućiti da se susretnu s proizvodima i tehnologijama Fortineta, tvrtke koja je jedan od najvećih dobavljača rješenja za mrežnu sigurnost, te smo sigurni da je ovo samo početak dugoročne i uspješne suradnje na obrazovanju IT profesionalaca s fokusom na sigurnost”, rekao je voditelj ključnih kupaca i voditelj Fortinet edukacije u Algebri Vicko Škerlj.

Podijeli: