Slovenski investicijski fond ALFI PE i kompanija Elektronički računi (servis Moj-eRačun) u četvrtak, 11. ožujka, potpisali su ugovor kojim je ALFI PE ušao u vlasničku strukturu najvećeg hrvatskog, privatnog informacijskog posrednika za razmjenu eRačuna. Riječ je o dosad najuspješnijoj akviziciji među tvrtkama koje se bave informacijskim posredništvom, a dodatnu vrijednost poslu daje podatak da je najveći investitor equity fonda ALFI PE Europski investicijski fond (EIF), dok ostale investitore čine slovenski i hrvatski mirovinski fondovi i HNWI.

„Zadovoljni smo što možemo sudjelovati u daljnjem razvoju i rastu tržišta eRačuna u Hrvatskoj. Sada je tek oko 25 posto izdanih računa u elektroničkom obliku, što predstavlja veliki prostor za rast. Naša je procjena da je vrijednost servisa Moj-eRačun 200 milijuna kuna, što zasigurno govori da je riječ o informacijskom posredniku čija su rješenja temelj digitalne transformacije poslovanja u Hrvatskoj“, ističu iz investicijskog fonda ALFI PE.

„Ulaganjem fonda ALFI PE dobivamo dodatna sredstva za razvoj infrastrukture za razmjenu eRačuna, posebice u kontekstu širenja na B2B sektor. Primarni cilj nam je stvoriti preduvjete za integraciju poslovanja poduzetnika i države, kao i za zatvaranje cjelokupnog procesa u robno-materijalnom knjigovodstvu, odnosno povezivanje eRačuna s otpremnicama i narudžbenicama u digitalnom obliku“, ističe direktor servisa Moj-eRačun Marko Emer dodajući kako će servis Moj-eRačun u ovoj godini pripremiti infrastrukturu za tzv. real time invoicing, koji je već u primjeni u nekim zemljama članicama Europske unije.

„Pojedine europske zemlje, koje su ranije provele integraciju poslovanja poduzetnika i državne uprave kroz eRačun, omogućuju poduzetnicima da dostave strukturirane podatke o svim zaprimljenim i poslanim računima. Postoji intencija da se isto uvede i u Hrvatskoj, pri čemu bi se podaci primljenih i poslanih računa u stvarnom vremenu dostavljali poreznoj upravi i integrirali s poreznim nadzorom. Uvođenjem obaveznog eRačuna u B2B sektor, Hrvatska će ostvariti ogromne uštede već u kontekstu obrade podataka, a potom i u samom nadzoru nad financijama“, ističe Marko Emer koji će i nakon ulaska slovenskog investicijskog fonda u servis Moj-eRačun ostati na čelnom mjestu ovog najvećeg, privatnog informacijskog posrednika.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

(fotografija Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun)

Podijeli:

 

 

Vezane objave