AKD eID Card 1.0 uvršten je na popis sigurnih kvalificiranih sredstava Europske komisije za izradu elektroničkog potpisa. Tim uvrštavanjem Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) je pri Europskoj komisiji uspio osigurati status Sredstva za sigurnu izradu potpisa (SSCD) za rješenje AKD eID Card 1.0.

Sukladno prijelaznim mjerama iz članka 51. st. 1, eIDAS uredbe, AKD eID card 1.0 je kvalificirano sredstvo za izradu elektroničkih potpisa (QSCD).

Za AKD to znači da proizvod AKD eID Card 1.0 ima status kvalificiranog sredstva za izradu elektroničkih potpisa (QSCD) nužan za, između ostalog, proizvodnju elektroničke osobne iskaznice na vlastitom rješenju i nakon 1. srpnja 2017 i to u skladu sa eIDAS uredbom.  Osim toga, to znači I da se AKD-ovim proizvodom može izrađivati kvalificirani elektronički potpis, koji ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis, na području svih zemalja EU. Također, svi pružatelji usluga povjerenja iz zemalja EU mogu izdavati kvalificirane certifikate na AKD-ovom proizvodu.

AKD još 2014. godine završio postupak certificiranja i svoje kartice AKD eID Card 1.0 u Common Criteria EAL4+ postupku sigurnosne evaluacije i dokazao da AKD eID Card 1.0 ispunjava zahtjeve za kvalificirano sredstvo za izradu elektroničkog potpisa.

Zahvaljujući AKD eID Card 1.0, stečenom statusu kvalificiranog pružatelja usluga povjerenja i vlastitom rješenju za PKI koji se temelji na open-source tehnologiji, AKD je osigurao da građani Republike Hrvatske da imaju jednu od najjeftinijih elektroničkih osobnih iskaznica u Europi.

Podijeli:

 

Vezane objave