Aircash d.o.o. je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) nositelj projekta Sustav za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovan na strojnom učenju – SUZE koji ima za cilj razvoj metoda automatske i poluautomatske detekcije zlonamjernih transakcija zasnovan na tehnikama strojnog učenja jer su moderne financijske usluge koje se konzumiraju digitalnim kanalima bez fizičke prisutnosti korisnika podložne sve većem broju zloupotreba.

Aircash je financijska institucija s licencom European Banking Authority (EBA) i Hrvatske narodne banke (HNB) važeće na području EU. Aircash ima više od 200.000 korisnika te više od 250 milijuna kuna mjesečnog platnog prometa

Glavni istraživački izazov projekta je izgraditi sustav koji će  pružati sigurnosne mehanizme bez narušavanja iskustva korisnika. Osim toga, važna je i uspostava balansa između interpretabilnosti, kao važnog regulatornog kriterija, i učinkovitosti modela strojnog učenja.

Cilj modernih financijskih usluga je zadovoljiti sve postojeće i anticipirati buduće regulatorne standarde kako bi osigurali sigurnost i zadržali povjerenje korisnika.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Osim povećanja sigurnosti korisnika, projekt će omogućiti komercijalni razvoj kao i plasiranje novih usluga. Primjerice, analizom transakcijskih podataka izgradit će se korisnički profili koji će omogućiti procjenu rizika izdavanja kratkoročnih malih zajmova korisnicima platforme.

Vrijednost projekta je 4.811.567,36 kn, a sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od  3.473.213,67 kn.  Istraživanje, razvoj i inovacije jedna su od ključnih aktivnosti programa u financijskom razdoblju od 2021. – 2027., a cijeli program je fokusiran na razvoj inovativnih tehnologija i poticanje suradnje između tehnoloških tvrtki i institucija za istraživanje i razvoj.

dr. sc. Goran Delač, izvanredni profesor sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave pri FER-u i Hrvoje Ćosić, direktor i osnivač Aircasha

Podijeli:

 

 

Vezane objave