Umjetna inteligencija (artificial intelligence AI) područje je od strateške važnosti i ključni pokretač gospodarskog razvoja. Može pružiti rješenja za mnoge izazove, poput liječenja bolesti ili smanjenja utjecaja poljoprivrede na okoliš. Umjetna inteligencija daje strojevima i sustavima sposobnost da analiziraju svoje okruženje i donose odluke s određenim stupnjem autonomije kako bi postigli određene ciljeve.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U 2020. godini 7% poduzeća u EU-u s najmanje 10 zaposlenih ljudi koristilo je aplikacije AI. Dok se 2% poduzeća koristilo strojno učenje za internu analizu velikih podataka, 1% je interno analiziralo velike podatke uz pomoć obrade prirodnog jezika, stvaranja prirodnog jezika ili prepoznavanja govora.

Usluga chata, gdje su chatbot ili virtualni agent generirali odgovore kupcima na prirodnom jeziku, korištena je u 2% poduzeća. Isti udio poduzeća, 2%, koristio je uslužne robote, koji se odlikuju određenim stupnjem autonomije, na primjer za obavljanje čišćenja, opasnih ili ponavljajućih zadataka kao što su čišćenje otrovnih tvari, razvrstavanje predmeta u skladištu, pomoć kupcima u kupnji ili na mjestima plaćanja itd.

Među državama članicama EU-a, Irska je zabilježila najveći udio poduzeća (23%) koja su koristila bilo koju od četiri razmatrane aplikacije za umjetnu inteligenciju u 2020. godini. Ostale zemlje s široko prihvaćenim tehnologijama umjetne inteligencije bile su Malta (19%), Finska (12%) i Danska (11%).

Suprotno tome, manje od 10% poduzeća koristilo je bilo koju od četiri aplikacije za umjetnu inteligenciju u 2020. u svim ostalim državama članicama. Najmanji udjeli zabilježeni su u Latviji (2%), Sloveniji, Mađarskoj, Cipru (po 3%) i Poljskoj (4%).

Podijeli:

 

 

Vezane objave