Umjetna inteligencija (artificial intelligence AI) područje je od strateške važnosti i ključni pokretač gospodarskog razvoja. Može pružiti rješenja za mnoge izazove, poput liječenja bolesti ili smanjenja utjecaja poljoprivrede na okoliš. Umjetna inteligencija daje strojevima i sustavima sposobnost da analiziraju svoje okruženje i donose odluke s određenim stupnjem autonomije kako bi postigli određene ciljeve.

U 2020. godini 7% poduzeća u EU-u s najmanje 10 zaposlenih ljudi koristilo je aplikacije AI. Dok se 2% poduzeća koristilo strojno učenje za internu analizu velikih podataka, 1% je interno analiziralo velike podatke uz pomoć obrade prirodnog jezika, stvaranja prirodnog jezika ili prepoznavanja govora.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Usluga chata, gdje su chatbot ili virtualni agent generirali odgovore kupcima na prirodnom jeziku, korištena je u 2% poduzeća. Isti udio poduzeća, 2%, koristio je uslužne robote, koji se odlikuju određenim stupnjem autonomije, na primjer za obavljanje čišćenja, opasnih ili ponavljajućih zadataka kao što su čišćenje otrovnih tvari, razvrstavanje predmeta u skladištu, pomoć kupcima u kupnji ili na mjestima plaćanja itd.

Među državama članicama EU-a, Irska je zabilježila najveći udio poduzeća (23%) koja su koristila bilo koju od četiri razmatrane aplikacije za umjetnu inteligenciju u 2020. godini. Ostale zemlje s široko prihvaćenim tehnologijama umjetne inteligencije bile su Malta (19%), Finska (12%) i Danska (11%).

Suprotno tome, manje od 10% poduzeća koristilo je bilo koju od četiri aplikacije za umjetnu inteligenciju u 2020. u svim ostalim državama članicama. Najmanji udjeli zabilježeni su u Latviji (2%), Sloveniji, Mađarskoj, Cipru (po 3%) i Poljskoj (4%).

Podijeli:

 

 

Vezane objave