Moderne pametne tehnologije donose značajne promjene u EU poduzeća. Takve pametne tehnologije, uključuju umjetnu inteligenciju (artifficial intelligence AI), koja strojevima i sustavima daje sposobnost učenja i donošenja odluka s određenim stupnjem autonomije za poslovne zadatke. Jedna od takvih tehnologija je i pametno okruženje pod nazivom Internet stvari (Internet of Things IoT), u kojem su strojevi, uređaji, senzori ili sustavi međusobno povezani i mogu međusobno komunicirati putem interneta.

8% poduzeća u EU koristilo je AI 2021.

Prema podacima Eurostata, na kraju prošle 2021. godine samo 8% poduzeća u EU koristilo je barem jednu od sljedećih tehnologija umjetne inteligencije:

  • tehnologije za analizu pisanog jezika;
  • tehnologije pretvaranja govornog jezika u strojno čitljiv format (prepoznavanje govora);
  • tehnologije koje stvaraju pisani ili govorni jezik (generacija prirodnog jezika);
  • tehnologije identificiranja objekata ili ljudi na temelju slika (prepoznavanje slika, obrada slike);
  • strojno učenje (npr. duboko učenje) za analizu podataka;
  • tehnologije koje automatiziraju različite tijekove rada ili pomažu u donošenju odluka (softverska robotska automatizacija procesa temeljena na AI);
  • tehnologije koje omogućuju strojevima da se fizički kreću promatranjem svoje okoline i donošenjem autonomnih odluka.

Među državama članicama EU-a, Danska je 2021. zabilježila najveći udio poduzeća koja su koristila bilo koju od ovih sedam tehnologija umjetne inteligencije (24%). Ostale zemlje s relativno visokim korištenjem AI tehnologija bile su Portugal (17%) i Finska (16%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U međuvremenu, najniži udjeli poduzeća koja su koristila bilo koju od ovih sedam AI tehnologija u 2021. zabilježeni su u Rumunjskoj (1%), Poljskoj, Mađarskoj, Cipru, Estoniji i Bugarskoj (svih 3%).


29% poduzeća u EU koristilo je IoT u 2021.

Godine 2021. 29% poduzeća u EU-u koristilo je međusobno povezane uređaje ili sustave koji se mogu nadzirati ili kontrolirati na daljinu putem interneta (IoT). Među poduzećima koja su prijavila korištenje IoT-a, velika većina ga je koristila za sigurnost prostora (npr. pametni alarmni sustavi, pametne kamere i drugi pametni uređaji; 72%). Poduzeća su u manjoj mjeri koristila IoT za upravljanje potrošnjom energije (npr. pametna brojila, pametni termostati; 30%) ili za održavanje temeljeno na uvjetima (npr. senzori za praćenje potreba održavanja strojeva ili vozila; 24%).

Među državama članicama EU-a, više od polovice poduzeća u Austriji (51%) koristilo je IoT u 2021. Slijede Slovenija (49%), Finska i Švedska (obje 40%). Nasuprot tome, najniži udjeli zabilježeni su u Rumunjskoj (11%), Bugarskoj (15%) i Estoniji (17%).

Podijeli:

 

 

Vezane objave