I ove godine Opatija je bila središte jedinstvene AWS konferencije, najveće u našoj široj regiji i na kojoj je prisustvovalo više od 200 IT i poslovnih stručnjaka. Za vrijeme dva dana konferencije, 10. i 11. listopada, grad se pretvorio u središte za cloud tehnologije i prvenstveno AWS servise, diskutiranje o novitetima i tehnološkim naprecima, razmjene iskustava te druženje istomišljenika.

Konferenciju su zajedničkim snagama organizirali Amazon Web Services (AWS), tržišni lider u području cloud computinga, i iOLAP, informatička firma iz Rijeke i AWS-ov Advanced Consulting Partner, koja koristi AWS servise još od davne 2006. godine i pomaže tvrtkama svih veličina iskoristiti prednosti računarstva u oblaku.

Samu konferenciju otvorio je Mark Schwartz, renomirani autor više poslovnih knjiga uspješnica, AWS-ov strateg i evanđelist, koji je u svojoj dugoj profesionalnoj karijeri pomogao mnogim kompanijama s njihovim digitalnim transformacijama i podijelio je s publikom kako računarstvo u oblaku omogućuje kompanijama da postanu agilnije i inovativnije; te Nick Larsen, iOLAP-ov potpredsjednik koji godinama već pomaže vodećim globalnim kompanijama iskoristiti prednosti računarstva u oblaku u svrhu unaprjeđenja poslovanja i rješavanja poslovnih problema na inovativne načine. Kako i sam naziv konferencije govori, oba predavača održala su predavanja na temu inovacija odnosno inovativnosti te podijelila s publikom vlastita iskustva i praktične savjete kako poticati te održati kulturu inoviranja unutar poduzeća svih veličina i kako računarstvo u oblaku može doprinijeti tome.

Nick Larsen, predavač koji već treću godinu za redom predaje kao jedan od glavnih govornika te također aktivno sudjeluje u organizaciji same konferencije, podijelio je s nama par riječi vezano uz konferenciju: “Impresioniran sam Adriatic AWS Innovation Days 2019 konferencijom. Konferencija nastavlja privlačiti vrhunske talente kako predavača, tako i polaznika. Ovogodišnje teme bile su pronicljive i odražavaju nevjerojatnu strast prema AWS servisima koja je prisutna u ovoj regiji. Iskreno se veselim rastu i slanju novih poruka u 2020. godini.”

Više o samoj konferenciji rekao nam je i Luka Kladarić, koji je baš na ovoj konferenciji imao premijeru svog novog predavanja ‘The Platform is Dead, Long Live the Platform’: “Adriatic AWS Innovation Days je, kao i svake godine do sad, bila izvrsno organizirana. S atraktivnim izborom stranih i domaćih predavača uspješno se pozicionira kao referentna AWS konferencija u Hrvatskoj. Veselim se posjetiti ju i iduće godine, kao predavač ili posjetitelj.”

Kvalitetnog sadržaja na konferenciji sigurno nije falilo, a osim iOLAP-ovih i AWS-ovih predavača, mogli smo poslušati i regionalne stručnjake poput Dženana Dževlana, DevOps Lead i voditelj AWS korisničke grupe u BiH, Mladena Maravića iz globalno uspješnog Repsly-a, Tomaža Borštnara iz slovenskog Fast Lane-a i Alena Bašića iz zagrebačkog Ingemarka, među ostalima. Panel diskusije u tzv. „Executive tracku“ bavile su se relevantnim temama migracija u cloud i razvoja modernih aplikacija pomoću AWS-ovih servisa, a izazvale su izvanredan interes, zanimanje, a i angažman publike.

Za kraj konferencije, organizirana je i nagradna igra za sve sudionike, a u sklopu koje su nasumično izabrani dobitnici pomoću kreativnog rješenja kojeg su iOLAP-ovi zaposlenici napravili za potrebe konferencije, a uključivalo je više AWS servisa, AWS IoT Button i Amazon Alexu. Podijeljene su knjige s posvetom ovogodišnjeg glavnog govornika i  renomiranog autora Marka Schwartza, nekoliko Amazon Echo Dot-ova te glavna nagrada – MacBook Air, koju je osvojio Krešimir Pašiček.

Na samoj konferenciji prisustvovalo je 28 predavača, panelista i moderatora, a konferenciju je podržalo ukupno 18 sponzora i partnera, dok je prisustvovalo 200-tinjak stručnjaka različitih profila i iz različitih industrijskih vertikala.

Konferencija zaista zaslužuje status internacionalne i naslov najveće regionalne AWS konferencije obzirom da je ove godine, ne samo okupila sudionike iz zemalja regije, kao što su Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, već i sudionike i predavače iz zemalja kao što su Amerika, Luxemburg, Njemačka i Nizozemska.

Adriatic AWS innovation Days svake godine dobiva na sve većem značaju među poslovnim kao i IT stručnjacima te je evidentan veliki napredak i rast iz godine u godinu. U priopćenju za javnost, organizatori navode kako sljedeće godine očekuju još više sudionika te još kvalitetniji sadržaj. Ususret tome!

Podijeli:

 

Vezane objave