U prošloj 2022. godini vlade i drugi akteri prekinuli su pristup internetu najmanje 187 puta u 35 zemalja čime je oboren rekord broja zemalja koje su u jednoj godini isključile Internet, navode Access Now i koalicija #KeepItOn koja objedinjuje više od 300 organizacija u 105 zemalja posvećenih globalnoj borbi protiv gašenja interneta. Ne samo da je povećan broj prekida interneta nego i ti prekidi traju dulje, ciljaju na određene populacije i koriste se kada je ljudima najpotrebnija veza, na primjer tijekom humanitarnih kriza, masovnih prosvjeda i aktivnih sukoba i rata.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prekidi u 35 zemalja

Indija je u 2022. godini provela 84 isključenja interneta čime je već petu godinu zaredom ostala zemlja s najvećim brojem isključenja u svijetu. Sve je više zemalja koje učestalo koriste gašenja interneta kao oružje za kontrolu ljudi, prikrivanje nasilja i ugnjetavanje. Tijekom ruske invazije na Ukrajinu, ruska vojska je najmanje 22 puta presjekla pristup internetu zahvaljujući kibernetičkim napadima i namjerno uništavajući telekomunikacijsku infrastrukturu. Mijanmarska vojska ustrajala je u onemogućavanju pristupa internetu u pobunjenim područjima zemlje. Iranski režim odgovorio je na prosvjede izazvane smrću 22-godišnje Mahse (Jine) Amini izricanjem 18 gašenja  interneta.

Vlasti ili agresori u svih 35 zemalja nametnuli su gašenja tijekom prosvjeda, aktivnih sukoba, školskih ispita, izbora, razdoblja političke nestabilnosti ili napetosti zbog vjerskih praznika ili u slučajevima posjeta vladinih dužnosnika. Sva ta gašenja imala su za cilj nametanja preventivne kontrole zbog prijetećih nemira. U većini slučajeva prekida interneta cilj je bio i zataškavanje kršenja ljudskih prava. U pet zemalja prekidi interneta dogodili su se zbog izbora.

Sve dugotrajniji prekidi

Broj gašenja interneta u svijetu premašio je broj gašenja od prije pandemije covida-19. Broj gašenja izvan Indije  prošle je godine prvi je put premašio 100. U 2022. godini je bilo i rekordnih 16 obustava rada prenesenih iz 2021. godine, uključujući dugotrajno obustavu rada u Tigrayu u Etiopiji, opću obustavu rada u regijama diljem Mjanmara i devet kontinuiranih blokada internetskih platformi. Iz 2022. u ovu 2023. godinu preneseno je 16 obustava, od kojih je 12 premašilo trajalo obustave od najmanje godinu dana.

Ukorijenjeni obrasci

U 133 od 187 ukupnih isključenja interneta u prošloj godini registrirani su neki od oblika nasilja nad stanovništvom pogođenim tim gašenjem, obično su nasilja vršena nad pripadnicima nacionalnih manjina. Takvih slučajeva registrirano je manje u 2021. godini, njih 112, u 2020. godini njih 99, a u 2019. godini 75, što ukazuje na nagli rast nasilja u vrijeme prekida interneta. U nekim slučajevima, poput Irana, vlasti je brutalno gušila prosvjede, u drugim slučajevima poput oružanih sukoba ili rata vlade ili vojni režimi provodili su gašenja interneta kako bi prikrili kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava kao što su ubojstva, mučenja, silovanja i drugi ratni zločini. Raketni napadi doveli su do 15 gašenja interneta u 2022. godini od čega su ih 14 uzrokovale ruske vojne snage u nizu gradova i regija Ukrajine. a jedan je slučaj zabilježen kada je vojska Saudijske Arabije raketirala  telekomunikacijsku infrastrukturu u Jemenu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave