U organizaciji A1 Hrvatska održan je Dan pametnih rješenja prilikom na kojem je predstavljena A1 NB IoT, nova usluga za poslovne korisnike. A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj takvog tehničkog rješenja, odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske.

NB IoT (Narrowband Internet of Things) tehnologija je koja omogućava velikom broju uređaja (senzora) da šalju potrebne informacije s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost. Omogućava i autonomiju uređaja kroz duži vremenski period. Tehnologija se primjenjuje u slučajevima gdje je potrebno slanje i analiziranje manje količine podataka.

„U A1 Hrvatska nudimo vrhunsku tehnologiju, ali i krajnja rješenja u suradnji s našim partnerima. Za sada prvi i jedini imamo nacionalnu pokrivenost s našom NB IoT mrežom, odnosno radio tehnologijom koja omogućava prodornost signala do sada nedostupnih mjesta, poput podzemnih garaža, šahtova, podruma i sl. Time pružamo priliku svima kojima je potrebna takva tehnologija da je mogu koristiti za svoja rješenja ili za svoje poslovne potrebe“, rekao je glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar, a kao veliku prednost NB IoT-a naveo je sigurnost usluge koju postižu  kroz primjenu najviših standarda upravljanja servisnom kavlitetom, primjenom novih sigurnostnih tehnologija i naprednim dizajnom IoT platformi za upravljanje pametnim uređajima i senzorima.

Osim dostupnosti na području cijele Hrvatske, prodornosti signala do nedostupnih mjesta i sigurnosti, A1 NB IoT mrežu karakterizira brza implementacija, velika količina uređaja na malom prostoru, pouzdanost i kvaliteta, kao i niska potrošnja baterije koja osigurava dugu autonomiju od 10 do 15 godina.

„Novom NB IoT uslugom dodatno smo obogatili A1 Business Solutions ponudu za naše poslovne korisnike te je riječ o bitnoj novosti za daljnji razvoj hrvatske IoT industrije. Digitalizacija je u središtu naših usluga usmjerenih prema poslovnim korisnicima, a ulaganje u internet stvari od velike nam je važnosti. Zahvaljujući vlastitoj mobilnoj 4G/LTE+ mreži i više od deset tisuća kilometara neovisne optičke fiksne mreže, poslovnim korisnicima možemo ponuditi usluge koje su dostupne u cijeloj Hrvatskoj. Želimo biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti, a ovim smo korakom zadržali vodstvo u omogućavanju inovacija i napretka koji donosi internet stvari“, rekao je glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska Ivan Gabrić.

A1 Digital IoT platforma

A1 Digital IoT, platforma za podršku aplikacijama, moderno je rješenje u oblaku za potrebe interneta stvari koja omogućuje prikupljanje i analizu podataka poslanih od strane IoT uređaja, kao i upravljanje uređajima na daljinu. Platforma se temelji na rješenju jednog od vodećih svjetskih dobavljača, njemačkog Cumulocityja. Platforma je modularna i inicijalno omogućuje više aplikacija za vizualizaciju podataka, administraciju i upravljanje uređajima.

„U internetu stvari želimo biti agregator novih IoT aplikacija. Korisnicima nudimo, u sklopu konekcije, poslovnu analitiku i inteligentno upravljanje. A1 Digital IoT ne zahtijeva posebnu mrežnu infrastrukturu te pritom počiva na otvorenim protokolima koji omogućuju komunikaciju između uređaja i platforme. Sva komunikacija s uređajima može biti enkriptirana i autentificirana, a kako bi se omogućila analiza podataka i kreirala poslovna logika, platforma pruža analizu događaja u realnom vremenu!, rekao je Gabrić.

A1 Digital IoT omogućuje brzi razvoj novih prilagođenih rješenja koja mogu varirati od jednostavnog brendiranja same platforme do potpuno novog web sučelja kako bi se platforma prilagodila prema korisničkim zahtjevima i potrebama.

Podijeli:

 

Vezane objave