A1 Hrvatska otvorila je svoj podatkovni centar prema najvišim svjetskim standardima, odnosno prema Tier 3 kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Podatkovni centar ima konstrukciju površine 2.122 četvorna metra, u njegoivu izgradnju utrošeno je 220 tona armature i 5.500 tona betona te je, sukladno zahtjevima za Tier III certifikaciju, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. Novi podatkovni centar nalazi se u Zagrebu na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve ulice. Za A1 Hrvatsku izgradio ga je i opremio Vertiv, svjetski lider u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara.

Investicija 11 milijuna eura

Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objasnio je kako su mnoge korona kriza, ali i potresi opomenuli i prisilili na ubrzanu digitalnu transformaciju. „Potražnja za cloud uslugama i kolokacijom rastu iz dana u dan. Uslijed masovnog rada na daljinu, značajnog porasta korištenja online servisa i usluga, kako u poslovne tako i privatne svrhe,  dostupnost i sigurnost podataka nemaju cijenu. Bili smo hrabri i unatoč pandemiji i ostalim otegotnim okolnostima investirali smo 11 milijuna eura u ovu najmoderniju banku podataka u regiji koja je izgrađena u samo godinu dana. Ovime smo još jednom, uz ubrzanu izgradnju 5G mobilne mreže i fiksne optičke mreže, potvrdili svoju predanost digitalizaciji Hrvatske“, istaknuo je Dvorjančanský.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Trostruko osiguranje napajanje i veze

Podatkovni centar opremljen je vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane maksimalnog kapaciteta 2MW. Poteškoća u radu neće biti ni u slučaju prekida obje energetske grane jer će napajanje opreme preuzeti dva diesel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi. U povezivanje podatkovnog centra utrošeno je oko 5.000 km optičkih niti (50 km optičkih kabela) iz tri različita, neovisna smjera. Unutar samog objekta razvedeno je oko 600 km optičkih niti (6 km optičkih kabela).

„Uz najmodernije, inventarske klima ormare i inovativan sustav odvodnje topline postigli smo iznimnu energetsku učinkovitost te je objekt certificiran kao A+“, objasnila je direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska Antonia Kujundžić Velimirović. Dodala je da će ondje biti i ključni A1 mrežni i ICT servisi: „U punom kapacitetu podatkovni centar će u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara te zadovoljavati kriterije najzahtjevnijih korisnika u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite“.

Usluge i certifikati

A1 Hrvatska u svojem drugom podatkovnom centru pruža usluge kolokacije, Virtualne infrastrukture (Iaas), Disaster Recovery as a Service (DRaaS), Backup as a Service (BaaS) i Exoscalea uz čitav niz sigurnosnih rješenja. Poslovni korisnici dobijaju 24/7 podršku i održavanje te najvišu razinu sigurnosti. Sve usluge u podatkovnom centru u skladu su s čak šest ISO certifikata, od kvalitete i zaštite okoliša do sigurnosti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave