Direktor razvoja i planiranja mreže u A1 Hrvatska Vladimir Skender zajedno je s kolegama iz Austrije, Elenom Petrovom i Haraldom Archanom, s novinarima iz Hrvatske organizirao je posjet satelitskoj zemaljskoj postaji A1 TAG novinare u Aflenz. A1 TAG u austrijskoj pokrajini Štajerska je jedna od najvećih i najmodernijih satelitskih zemaljskih stanica u Europi. Inače, samo nekoliko pružatelja usluga u svijetu ima mogućnost i veliko iskustvo u pružanju pouzdane i dostupne satelitske komunikacije diljem svijeta, a A1 Telekom Austria grupa jedna je od njih.

A1 Teleport Alfenz osnovana je 1978. godine za potrebe satelitskih poziva, u rad je puštena 1980. godine. Sada je to satelitska pristupna točka za Austriju kojoj mogu pristupiti sve zemlje članice A1 grupe.

Emitiranje za Vip/A1 Hrvatska počelo je 2013. godine. Od 1995. godine glasovni pozivi su u padu te se sateliti sve više koriste ta prijenos digitalnih podataka. Od 2000. godine A1 Teleport Alfenz služe isključivo za satelitski prijenos digitalnih podataka.

Kroz A1 satelitsko čvorište u Aflenzu emitira se 600 kanala, usluige se pružaju 0-24/7, tehnološki je osposobljen za 4K kvalitetu televizijskog signala.

Uz početno ulaganje od 44 milijuna eura, satelitska stanica u Štajerskoj se kontinuirano modernizira, tijekom godina oprema je zamijenjena digitalnom te su dodane nove antene.

A1 Teleport u Aflenzu sada ima ukupno 63 antene, od njih dvije su impresivne, najveća antena teži 275 tona a promjer joj je 32 metra.

Svaka antena u Aflenzu spojena je na satelit koji ima prijenos digitalnih podataka u određeno područje svijeta.

Slanje podataka je brzinom svjetlosti do satelita u Zemljinoj orbiti, udaljenog 36 tisuća kilometara, podaci se u svemiru kreću brzinom od 300.000 km/s što omogućuje prijenos ogromne količine podataka u bilo koje područje svijeta.

A1 Hrvatska od 2011. godine pruža usluge iz područja televizije i fiksne mreže, nakon kupnje B.neta transformirala se u konvergentnog operatora u Hrvatskoj.

Zahvaljujući A1 Teleport u Aflenzu tisuću televizijskih kanala se može omoguićiti A1 korisnicima u sedam zemalja. Skender je najavio emitiranje i 4K kvalitete video sadržaja koji je sada u testiranju,

Najavljena je i nova usluga Xplore Music, a stručnjaci iz A1 Hrvatska razvijaju novu tv platformu, najavljuju za početak 2020. godine.

 

Elena Petrova i Harald Archan

Podijeli:

 

Vezane objave