5g mobilne mreže nadmašile su prosječne brzine downloada Fi-Fija

Wi-Fi, bilo javni ili neki korporativni ili kućni, je korisnicima bio poželjna veza na Internet, ne lošija nego češće bolja od same mobilne mreže. No, sa sve većom dostupnošću 5G mreža to se mijenja.

Naime, nova analiza Opensignala pokazuje da korisnici pametnih telefona sada imaju superiorne prosječne brzine preuzimanja koristeći 5G nego na Wi-Fi konekcijama u SAD-u, usto iskustvo igara (games experience) je također bolji koristeći 5G nego s javnim Wi-Fijem koji je obično dostupan u trgovinama, hotelima ili kafićima.

5G ima i nešto boolje iskustvo igranja od javnih Wi-Fija ali još ne i od privatnih ako nije u mmWave frekvencijskom opsegu

S ocjenom od 74,5 od 100 mogućih bodova, korisnici pametnih telefona povezanih na 5G imali su bolji doživljaj igara od korisnika povezanih na javni Wi-Fi, njihova je ocjena bila 72 od 100 mogućih bodova. Usto, korisnici spojeni na 5G mrežu kroz mmWave frekvencijski opseg imali su još bolju ocjenu 81,8 koja je nadmašila čak i ocjenu od 76,3 koju su vidjeli oni korisnici koji se povezuju putem privatnih Wi-Fija doma ili u uredu (znatno manje korisnika nego kod javnih Wi-Fija).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ista mjerenja prije godinu sada u SAD pokazivala su da samo 5G u mmWave frekvencijskom opsegu ima bolje prosječne brzine od javnog Wi-Fija. No, sada s izgradnjom 5G infrastrukture u srednjem i niskom frekvencijskom opsegu i korisnici 5G-a i tu imaju bolja iskustva nego s Wi-Fi signalom na javnim površinama.

Prosječne brzine preuzimanja 5G poboljšale su se u zadnjih godinu dana u SAD i sada iznose 112,9 Mb/s što je znatno iznad prosječnih brzina javnog Wi-Fija (23,3 Mb/s) ali i privatnih Wi-Fi lokacija (89,6 Mb/s).

Kada je u pitanju napredak iskustva igranja (games expirience) on je još bolji u 5G mrežama nego napredak u brzinama.

Wi-Fi još uvijek ima bolji upload od 5G-a, naravno ukoliko nije u mmWave frekvencijskom opsegu

Nešto manji napredak ostvaren je u 5G mrežama kada je u pitanju upload. Brzina prosječnog uploada od 15,6 Mb/s za korisnike pametnih telefona u 5G mrežama je gotovo dvostruko veća od 7,9 Mb/s u 4G mrežama. Uz korištenje mmWave 5G frekvencijskog opsega prosječni upload iznosi 30,5 Mb/s što je bolje od prosječnog uploada od približno 19 Mb/s kada su korisnici povezani na Wi-Fi.

S nastankom implementacija srednjeg 5G spektra od sva tri američka operatera, cjelokupno 5G iskustvo će se biti sve bolje. To naravno važi i na drugim tržištima. Korisnici već vide bolje iskustvo igranja mobilnih igara za više igrača i veće prosječne brzine preuzimanja s 5G-om nego s javnim Wi-Fijem. Glavno ograničenje za 5G sada je doseg 5G usluga, ali to se mijenja.

Podijeli:

 

 

Vezane objave