Sagena informatički inženjering d.o.o. u suradnji s partnerom Spirent Communications održala je stručni skup Sagena & Spirent Day 2018. Glavne teme bile su posvećene novoj generaciji 5G mobilne mreže te uređajima i rješenjima baziranim na IoT tehnologiji. Tomislav Štefe, direktor prodaje Sagene poželio je dobrodošlicu sudionicima i predstavio korporaciju Spirent Communications koja je jedan od vodećih svjetskih proizvođača profesionalne laboratorijske i testne komunikacijske opreme. Ovu opremu koriste proizvođači i pružatelji telekomunikacijskih usluga pri testiranju novih proizvoda i usluga prije nego ih puste u komercijalnu upotrebu.

Glavni predavači na skupu bili su tehnički stručnjaci iz Spirenta. Alan Way je predstavio 5G mrežu i što nam sve ona donosi te IoT tehnologiju, koja postaje svakodnevnica kako broj priključenih uređaja spojenih na Internet rapidno raste u svim segmentima društva. Za potpunu implementaciju 5G mreže potrebno je izvesti dosta promjena na telekomunikacijskoj infrastrukturi a sami troškovi investicije poprilično su veliki, oko 56 milijardu EUR samo u EU. S druge strane 5G mreža otvorit će oko 2.3 milijuna radnih mjesta. Dobrobiti u EU koji se očekuju unutar auto industrije, zdravstva, transporta i drugih branši iznosi oko 113 milijardi EUR godišnje.

Zanimljiva je statistika predviđanja upotrebe 5G mreže, koja najavljuje oko 3 milijuna korisnika u 2019. godini, 200 milijuna 2021. godini pa sve do pola milijarde korisnika u 2022. godini. Uvođenju 5G ponajviše predvodi mnogoljudno azijsko tržište (Kina, Indija), zatim SAD a unutar EU je plan uvođenje oko 2025. Što se tiče IoT tehnologije zanimljivo je bilo vidjeti gdje se sve IoT koristi, kao npr. kod upravljanja otpadom, opskrbnim sustavima vode, transportu i slično.

Ronald Mai predstavio je najnoviji portfelj Spirentovih rješenja koja sada podržavaju, osim hardverskih komponenti, i rješenja bazirana na virtualnoj okolini te testiranja preko clouda s kojim se jednostavno može upravljati testiranjima u kompleksnim mrežama na najsloženijim projektima. Skup su popratili sudionici najznačajnijih hrvatskih operatera i telekomunikacijskih tvrtki. I ovaj put kvaliteta seminara pokazala se izvrsnom jer je naglasak bio na tehnološkom osvrtu bez prevelike promocije proizvođača testne opreme.

Podijeli:

Vezane objave