Operateri sve više koriste mobilne mreže kako bi pružili usluge širokopojasnog pristupa (Fixed Wireless Access FWA) za rezidencijalne i poslovne korisnike. Koriste LTE, LTE-Advanced i 5G mreže za isporuku usluga na lokacijama koje slabo opslužuju (ili ih uopće ne opslužuju) širokopojasne tehnologije fiksne mreže temeljene na bakru, koaksijalnim kabelima ili optičkim vlaknima. Usto, time se nude i usluge mobilne telefonije kao alternativu širokopojasnim tehnologijama fiksne telefonije. Ponuđene bežične stambene ili poslovne širokopojasne usluge više nisu ograničene na naslijeđene tehnologije, pretplate na mobilne podatke povezane s mobilnim telefonima ili čak MiFi te hotspot uređajima. Oni sada uključuju korištenje mobilne tehnologije za pružanje glavne širokopojasne veze za dom ili poslovni prostor.

rast FWA priključaka u svijetu u milijunima, izvor CCS Insight

FWA je u stvari oblik fiksne usluge bežičnog pristupa koja se isporučuje uređaju za unutarnje i vanjske prostore doma ili poslovnog prostora koji se napaja iz mreže, što zauzvrat pruža lokalnu povezanost s drugim uređajima (obično preko WiFi-ja).

FWA priključci po regijama u svijetu, izvor GSA Intelligence

51 milijun FWA priključaka do 2025.

Najnovija prognoza CCS Insighta za 5G tehnologiju Tržišna prognoza: 5G veze, širom svijeta, 2021.-2025. (Market Forecast: 5G Connections, Worldwide, 2021-2025) procjenjuje da će fiksni bežični pristup (Fixed Wireless Access FWA )imati 51 milijun priključaka do 2025. godine, odnosno da će se povećati s 0,5% ukupnih 5G konekcija u 2021. na 1,4% u 2025. godini.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prema regionalnoj strukturi, više od 50% pružatelja usluga u svakoj regiji nudi FWA. U zapadnoj Europi, gotovo svi davatelji usluga imaju FWA ponuda (98%), FWA ponuda u zapadnoj Europi je 40% globalne ponude

Jedna od najpraktičnijih upotreba fiksnog bežičnog pristupa za 5G konekcije je alternativa kabelskom ili optičkom povezivanju. Dodatna propusnost koju 5G može pružiti omogućila je fiksnom bežičnom pristupu da bude konkurentan kabelskom širokopojasnom internetu, posebno zato što nudi mnogo veće brzine od 4G i LTE mreža, navodi CCS Insighta. Tržišta u nastajanju i razvijena tržišta imat će koristi od 5G fiksnog bežičnog pristupa, osobito tamo gdje je infrastruktura fiksne mreže neekonomična, teški ili nemoguće izvediva.

FWA nije samo isplativ u zemljama slabije razvijene telekomunikacijske infrastrukture nego je prihvatljiv i u tehnološki razvijenijim zemljama koje nastoje dovesti širokopojasne veze u svaki dom i svaki ured.

pokrenuti i planirani 5G FWA u zemljama svijeta

Dobitna kombinacija FWA i mmWave?

Posebno bi 5G FWA mogao doći do izražaja s primjenom visokih, odnosno milimetarskih frekvencija od 24 Ghz do 100 Ghz (mmWave) koje omogućuju velike brzine prijenosa podataka, mogućnost povezivanja više korisnika što operaterima znači brzi povrat ulaganja, navodi studija Bell Labs Consultinga.

proizvođači opreme za 5G FWA, izvor GSA Intelligence

Podijeli:

 

 

Vezane objave