Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) održala je peti skup o stanju regulacije tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga, koji je u Zagrebu okupio predstavnike dionika tržišta, ministarstava, državnih institucija, gospodarstva i medija. HAKOM-ov Dan tržišta, skup je kojeg to nacionalno regulatorno tijelo organizira jednom godišnje sa ciljem daljnjeg poboljšanja poticajnog regulatornog okvira za ulaganja u osuvremenjivanje mreža elektroničkih komunikacija i uvođenje novih usluga na tržištima koja HAKOM regulira, uz istovremeno zadržavanje tržišnog natjecanja. Na ovogodišnjem skupu predstavljene su najvažnije aktivnosti na tržištima koje HAKOM regulira te ciljevi i zadatci HAKOM-a u budućem razdoblju.

Uvodno izlaganje na temu Kuda smo pošli? Gdje ćemo stići? I kada? održao je predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić, koji je istaknuo kako su povijesno najveća ulaganja operatora u razdoblju od posljednje tri godine dovela do značajnog porasta gustoće širokopojasnog pristupa internetu, posebno po brzinama od 30 Mbit/s i većima, što je izravno doprinijelo gospodarskom razvoju i povećanju bruto društvenog proizvoda te stvorilo dobre temelje za razvoj digitalnog gospodarstva i informacijskog društva u Republici Hrvatskoj, kao dijelu jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije.

Društveno odgovorno upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim dobrom RH, rezultiralo je, uz ulaganja operatora, tehnološki suvremenim mrežama pokretnih komunikacija, čime je RH po kakvoći usluga među najboljima u EU, a što je u konačnici rezultiralo i punjenjem državnog proračuna s oko 4 milijarde kuna tijekom posljednjih pet godina, istaknuo je Lučić.

Uvodna izlaganja, osim predsjednika Vijeća HAKOM-a, održali su i predsjednik Uprave i generalni direktor Vipneta Jiří Dvorjančanský te predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković. U radu okruglog stola na temu Koliko smo spremni na izazove jedinstvenog tržišta EU?, kao panelisti, sudjelovali su državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Ivan Barać, savjetnik ministra mora, prometa i infrastrukture Igor Radić i potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja stranih ulagača i predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić, a rad okruglog stola moderirao je pomoćnik ravnatelja HAKOM-a Marko Čavlović.

Na panel raspravi bilo je govora koliko je Hrvatska spremna za svijet digitalne ekonomije i digitalno gospodarstvo te koja su očekivanja dionika tržišta po pitanju istog, kao i njihovim planovima i prioritetima, odnosno ključnim poslovnim odlukama i ulaganjima u nadolazećem razdoblju.

Podijeli:

 

Vezane objave