Autoritarne vlade okrenule su se prekidima interneta i društvenih medija kako bi održale svoju vladavinu i obuzdale građanske nemire, suprotstavljene političke stranke, slobodu govora i prijeteće socioekonomske probleme, navodi Surfshark u svojem godišnjem izvješću o slobodama na mreži.  Ukupno su ograničenja Interneta zahvatila 32 zemlje, s ukupno 112 ograničenja. 34 od njih bila su u tijeku prije početka 2022. godine, dok je 78 prekida započelo tijekom prošle godine. Od 34 tekuća slučaja internetske cenzure, samo su 2 okončana prije isteka godine – što znači da su se 32 od tih prekida (u 16 zemalja) nastavila u 2023. godini.

U 2022. internet je bio prekinut u 32 zemlje, što je ukupno 112 slučajeva 34 od tih slučajeva počelo je prije 2022., dok je 78 započelo tijekom 2022.

U 2022. godini novi slučajevi prekida interneta smanjili su se za 40% u usporedbi s 2021. godinom. Surfshark je u 2022. godini zabilježio 78 novih slučajeva koji su pogodili 2,3 milijarde ljudi. Ukupan broj ljudi koji imaju ograničenja u pristupu Internetu ili njegovu blokadu time je narastao na na 4,2 milijarde. Azija prednjači po prekidima interneta i predstavlja 47% novih slučajeva u svijetu, a 1 od 5 azijskih zemalja uvela je internetska ograničenja 2022. godine. Na kraju godine 41 prekid je još bio u tijeku i nastavio se u 2023. (9 je započelo 2022., a ostali još ranije).

Azija nastavlja voditi po novonametnutim prekidima interneta 2022. Jedna od 5 azijskih zemalja uvela je nova internetska ograničenja 2022.

Najveći prekidi

Najgore zemlje, odnosno zemlje s višestrukim cenzurama i prekidima Interneta u svijetu su Rusija, Indija, Iran te regija Jammu i Kašmir.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

  1. veljače kako bi se suzbili lokalni antiratni prosvjedi građana zbog agresije Rusije na Ukrajinu u toj je zemlji ograničen pristup Twitteru, a slijedeći dan i Facebooku, nakon toga ograničen je pristup i Instagramu kao i mnoštvu informativnih stranica iz zemalja Zapada.
  2. lipnja zabilježen je veći prekid internetske povezanosti u državi Bihar u Istočnoj Indiji. Povod su bili masovni prosvjedi protiv nove indijske vojne politike regrutiranja, nazvane Agnipath ili Vatreni put, čiji je cilj smanjenje vojnih plaća, mirovina i ukupnih operativnih troškova vojske.
  3. rujna ubojstvo Mahse Amini od pripadnika iranske moralne policije izazvala je masovne prosvjede u pokrajini Kurdistan i ostatku Irana. Vlada u Tehereanu odgovorila je skoro potpunim prekidom internetskih usluga i masovnim prekidima mobilnih mreža. Usto, ograničeni su pristupi Instagramu i Whatsappu.

Stanovnici Jammua i Kašmira suočeni su s internetskim ograničenjima bez presedana od 2019. godine kada je indijska vlada degradirala regiju s autonomne države na teritorij unije. U 2022. godini regija Jammu i Kashmir doživjela je 24 prekida interneta – više od bilo kojeg drugog dijela svijeta.

Facebook je vladama u autoritarnim zemljama najčešće prva meta blokiranja

Ograničenja još iz 2009.

Neka od najdužih ograničenja (cenzura i blokiranja) Interneta u svijetu:

veljača 2009. – VoIP kao usluga je zabranjen u Omanu. U 2020. godini, a u svjetlu pandemije, određene VoIP usluge naknadno su dopuštene; međutim, WhatsApp ostaje blokiran.

svibanj 2009. – Iranska vlada blokirala je pristup Facebooku. Oporbene stranke optužile su predsjednika Mahmouda Ahmadinejada da prije izbora pokušava obuzdati potporu suparnicima.

lipanj 2009. – Vodeća iranska mobilna telefonska mreža prekinuta je u glavnom gradu Teheranu. Osim toga, Facebook i YouTube su bili ograničeni.

srpanj 2009. – Twitter, Facebook i YouTube zabranjeni su 2009. i još uvijek su zabranjeni u Kini.

prosinac 2009. – YouTube je u Turkmenistanu blokirao njegov jedini ISP i od tada je traje zabrana.

Podijeli:

 

 

Vezane objave