Prošlo je 40 godina od kada je Europa lansirala svoju prvu raketu Ariane 24. prosinca 1979.

Prije četrdeset godina, 24. prosinca 1979. godina, prva raketa Ariane poletjela je iz Kouroua u Francuskoj Gvajani, što je označilo novo neovisno europsko članstvo u međunarodnoj svemirskoj utrci.

Četrdeset godina kasnije, europski svemirski program izvršio je 250 lansiranja i ima skoro 400 satelita u Zemljinoj orbiti.

Sateliti imaju sve važniju ulogu u našem svakodnevnom životu. Koriste se za komunikaciju, gledanje televizije, omogućuju nam navigaciju, a također bitni u sigurnosnim aktivnostima, )požari, spasilačke službe..), za obranu kao i za znanstvena promatranja i istraživanje planeta.

Posljednji su nekoliko godina sve konkurentniji i privatni svemirski programi, kao SpaceX i Blue Origin, oba iz SAD, koji su razvili inovativne rakete za višekratnu upotrebu. U svemirskom programu i dalje dominira NASA zbog svoje ogromne financijske dominacije. Kina razvija sve napredniji svemirski program. U Svoj svemirski program Europska unija planira uložiti 16 milijardi eura. Cilj je i tehnološkim razvojem smanjiti troškove svemirskog programa, inače izrazito skupog, razvojem motora koji se mogu višekratno koristiti. Slijedeći veliki projekt europske svemirske agencije ESA  je Ariane 6ESA čije je lansiranje perdviđeno sredinom 2020. godine.

Različite verzije ArianeESA / David Ducros

 

Podijeli:

 

Vezane objave