CADCAM grupa i Dassault Systemes održali su forum 3DExperience Supports Industry 4.0 kako bi predstavile novosti i tehnologije koje donosi 4. industrijska revolucija.

Forum se sastojao od predavanja stručnjaka i praktičnih demonstracije o 3D konstruiranju, modeliranju, robotici, 3D printanju, simulaciji i optimizaciji proizvoda. Predavanja i demonstracije  držali su domaći i strani stručnjaci s bogatim iskustvom. Sudionici foruma saznali su da se sada sve faze digitalnog poduzeća promatraju kao cjeloviti sustav za koji su neophodna industrijska softverska rješenja za kontinuirane procese od ideje i razvoja preko proizvodnje sve do usluga.

Predstavljeni su novi standardi u razvoju i simuliranju virtualnih prototipova jer digitalno poduzeće treba učinkovitu infrastrukturu koja povezuje ljude i strojeve te omogućuje umreženu razmjenu podataka. Sudionici su imali priliku na praktičnom primjeru humanoidnog robota Poppy vidjeti kako učinkovita komunikacijska infrastruktura povezuje ljude i strojeve te omogućuje umreženu razmjenu podataka. Robot Poppy predstavlja i primjer objedinjena svih poslovnih procesa od projektiranja, optimizacije dizajna, mehatronike, 3D printanja i virtualne simulacije na jednoj poslovnoj platformi.

Iskustvo u korištenju 3DExperienece platforme predstavio i Aco Momčilović na primjeru tvrtke Rimac Automobili.  3DExperienece platforma Rimac Automobilima omogućuje rad u jedinstvenoj centraliziranoj bazi podataka, brže konstruiranje, virtualne simulacije, predviđanje pogrešaka te olakšava organizaciju i pripremu proizvodnje. Povezivanjem članova projektnog tima unutar i izvan tvrtke omogućen je pristup informacijama o projektu i/ili proizvodu koji je nastao u različitim fazama konstruiranja, kao i vizualni pregled svim sudionicima procesa razvoja i pripreme proizvodnje.

Na playgroundu je osim automobila Concepta One i električnog bicikla Greyp predstavljena i tehnologija virtualne stvarnosti tako da su sudionici foruma mogli ulazili i mijenjati karakteristike automobila koji fizički nije bio tamo. Predstavljen je i 3D Market Place koji usluge 3D printanja čini još dostupnijim jer vrlo brzo i uz manje troškove možete dobiti komponente koje se do sada uopće nisu proizvodile ili su se proizvodile uz velike troškove. Komponente proizvedene pomoću tehnologije 3D printanja najčešće se koriste u zrakoplovstvu i astronautici te automobilskoj industriji budući se konstrukcija često mijenja.

Prije proizvodnje prvog proizvoda koji ima fizički oblik inženjeri izrađuju digitalnog blizanca proizvoda koji omogućuje ispitivanje proizvoda i njegovih funkcionalnosti u okviru virtualnih testova. U idealnom slučaju, konstruktori na stvarnom konačnom proizvodu ne moraju ništa mijenjati.