Europska komisija je uz podršku Europskog parlamenta, kojeg je zastupao Jakob von Weizsäcker koji je bio nadležan za izradu nedavno objavljenog izvješća o virtualnim valutama, osnovala Opservatorij i forum EU-a za blockchain.

Kako smo već objavili, Europska komisija je 8. ožujka predstavila akcijski plan za iskorištavanje prilika koje pružaju inovacije temeljene na tehnologiji u području financijskih usluga a u sklopu kojega je i osnovan taj Opservatorij. Prema tom planu, Europa bi trebala postati globalno središte za financijske tehnologije (fintech) u kojem bi poduzeća i ulagači iz EU-a mogli iskorištavati prednosti jedinstvenog tržišta u tom sektoru koji se brzo razvija. Opservatorij i forum EU-a za blockchain isticat će glavna kretanja u području blockchain tehnologije, promicati europske subjekte i jačati djelovanje na europskoj razini uključivanjem većeg broja dionika u aktivnosti blockchain tehnologije.

Tehnologije blockchaina kojima se blokovi informacija pohranjuju na način da su raspoređeni po cijeloj mreži smatraju se velikim napretkom jer pridonose većoj sljedivosti i sigurnosti ekonomskih transakcija na internetu. Očekuje se da će one utjecati na digitalne usluge i promijeniti poslovne modele u brojnim područjima, kao što su zdravstvene usluge, osiguranje, financije, energetika, logistika, upravljanje pravima intelektualnog vlasništva ili javne usluge.

Europska komisija od 2013. financira blockchain projekte putem istraživačkih projekata Europske unije Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) i Obzor 2020. Do 2020. osigurat će financijska sredstva u iznosu do 340 milijuna eura za projekte koji bi se mogli temeljiti na blockchain tehnologijama.

Poticanje vlada, europske industrije i građana da iskoriste mogućnosti blockchaina

Europski inovatori i poduzetnici već nude rješenja utemeljena na blockchainu. Glavni subjekti iz tradicionalnih sektora kao što su banke, osiguravajuća društva, burze, društva za logistiku i ostala poduzeća uključena su u pilot projekte. Brojne su države članice najavile inicijative kojima nastoje ojačati svoju uporabu blockchain tehnologije.

Europska komisija želi iskoristiti postojeće inicijative, osigurati da one funkcioniraju prekogranično, konsolidirati stručna znanja i nositi se s izazovima koji su rezultat novih paradigmi koje blockchain omogućavaju (kao što su izbjegavanje posrednika, povjerenje, sigurnost i integrirana sljedivost).

Opservatorij i forum EU-a za blochchain aktivno će djelovati kako bi Europi omogućio da iskoristi nove prilike koje nudi blockchain tehnologija, uspostavi nova stručna znanja i postane predvodnik u tom području. Njegovi će zadaci biti prikupljanje informacija, praćenje i analiziranje kretanja, prevladavanje izazova i otkrivanje društveno-ekonomskog potencijala blockchaina. On će omogućiti prekograničnu suradnju u području praktične primjene, udruživanje najboljih europskih stručnjaka i promicanje otvorenog foruma na kojem će tehnolozi, inovatori, građani, dionici iz sektora, javna tijela, regulatorna i nadzorna tijela koji djeluju u području blockchaina moći raspravljati i razvijati nove ideje kako bi mogli transparentno učiti, djelovati i doprinositi.

primjena blockchain tehnologije po djelatnostima izvor: www.jbs.cam.ac.uk/faculty-research/centres/alternative-finance/publications/global-blockchain/#.Wms8ZrPtypo

Na temelju poziva na podnošenje ponuda društvo ConsenSys, koje posluje diljem svijeta te je već etablirano u Europi, odabrano je da pomaže Opservatoriju u aktivnostima informiranja u Europi. ConsenSys će, kao važan subjekt u zajednici koja posluje u području blockchaina, pridonijeti sa snažnom predanošću razvoju tehnologije blockchaina, osigurat će solidna stručna znanja i veze s ekosustavom blockchaina u svijetu te poduzetnički pristup suradnji s dionicima i stručnjacima u EU-u i diljem svijeta. Nakon što je 29. siječnja 2018. potpisao ugovor, ConsenSys će blisko surađivati sa službama Komisije u upravljanju Opservatorijem i forumom EU-a.

Cilj Opservatorija je da se subjektima koji djeluju u području blockchaina pruži veća mogućnost nadogradnje postojećih inicijativa u toj tehnologiji, konsolidiraju stručna znanja i omogući suočavanje s izazovima koji su rezultat novih paradigmi koje blockchain omogućuje, kao što su pružanje podrške europskoj industriji, poboljšanje poslovnih procesa i razvoj novih poslovnih modela. Opservatorij i forum EU-a za blockchain nastao je kao pilot projekt Europskog parlamenta koji je predložio zastupnik u Europskom parlamentu von Weizsacker i zadaća mu je podupirati rad Komisije u području financijskih tehnologija (fintech).

Financijske tehnologije politički su prioritet Europske komisije jer mogu, i vjerojatno hoće, odigrati značajnu ulogu u postizanju ciljeva u vezi s razvojem jedinstvenog tržišta, bankarske unije, unije tržišta kapitala i maloprodajnih financijskih usluga, smatraju u Europskoj komisiji.

Europska komisija je prepoznala međusektorsku transformaciju sektora te je još u studenome 2016. godine osnovala radnu skupinu za financijsku tehnologiju, čiji se rad temelji na cilju Europske komisije o izradi sveobuhvatne strategije financijskih tehnologija.

Podijeli: