Mali uređaj veličine hladnjaka će se instalirati na vanjsku stranu ESA Columbus modula Međunarodne svemirske stanice (International Space Station ISS), odašiljat će signale u svemir, gdje će ih uzimati europski telekomunikacijski satelit u geostacionarnoj orbiti 36.000 km iznad Zemlje (oko 90 puta više udaljen od Zemlje u odnosu na MSS). Uređaj će 27. siječnja instalirati NASA-ini astronauti Michael Hopkins i Victor Glover.

Ka-band terminal za ostvarivanje širokopojasne veze ISS-a s zemaljskom stanicom u Harwellu u Velikoj Britaniji

Satelit je dio europskog sustava za prijenos podataka i omogućit će internetsku povezanost sa stanicom, prenoseći podatke izravno između stanice i europskog tla putem zemaljske stanice sustava u Harwellu u Velikoj Britaniji.

Uređaj s nadimakom ColKa od Columbusov Ka-band terminal spojiti će se na napajanje izvan Columbusovog modula koji će prenositi podatke na i s računala astronauta iznutra. ColKa će omogućiti brzine do 50 Mb/s za download i do 2 Mb/s za upload.

Najsuvremeniji sustav osigurat će brže komunikacije korištenjem europske infrastrukture za prijenos podataka na tlo za eksperimente u modulu Columbus, omogućujući istraživačima na Zemlji pristup njihovim eksperimentima u stvarnom vremenu kada je Stanica u dometu europskog Satelit sustava za prijenos podataka.

Sustav će astronautima omogućiti povezivanje brzine širokopojasnog interneta kod kuće – isporučujući cijelu obitelj video streaming za komunikaciju i podatkovni cjevovod koji povezuje znanstvene eksperimente na stanici s istraživačima u Europi.

Dvadeset godina stara postaja – koja je izgrađena kad je Internet bio u povojima – bit će opremljena namjenskim europskim autonomnim komunikacijskim modulom, nadopunjujući povezanost koju pruža američki satelitski komunikacijski sustav.

Uređaj su dizajnirale i izradile britanske i talijanske tvrtke, koristeći proizvode iz Belgije, Kanade, Francuske, Njemačke i Norveške, od kojih su neki kvalificirani u skladu s ESA-inim programom  naprednih istraživanja u telekomunikacijskim sustavima (ARTES) .

ColKa će koristiti infrastrukturu za Europski sustav za prijenos podataka razvijen kao projekt telekomunikacijskog partnerstva između ESA-e i Airbusa, kao dio napora ESA-e da udruži industriju oko velikih programa, potičući tehnološki razvoj radi postizanja ekonomskih koristi.

Znanje stečeno dizajniranjem, izgradnjom i pokretanjem ColKa bit će ključno za ESA-in komunikacijski paket u sklopu ESPRIT-ovog modula za komunikaciju i punjenje gorivom, koji je dizajniran za europski modul Esprit za NASA-in Mjesečev prolaz (Lunar Gateway) koji će biti više od 1.000 puta udaljeniji od Zemlje od Međunarodne svemirske stanice a planiran je za vitalnu potporu održivom, dugoročnom povratku čovjeka na mjesečevu površinu.

budući europski modul za komunikaciju i opskrbu Esprit na planiranom NASA-inom Mjesečevom prolazu

Podijeli:

 

Vezane objave