iznos investicija iz CEF telecoma po članicama EU

Europska komisija objavila je drugi poziv iz programa CEF telecom (Connecting Europe Facility) za Instrument za povezivanje Europe – telekomunikacije za 2019. godinu. Europskim tijelima javne uprave i poduzećima dostupno je 25 milijuna eura za povezivanje sa sveeuropskim digitalnim platformama i osiguranje prekogranične interoperabilnosti ponuđenih usluga. Poziv je usmjeren na šest područja: kibernetička sigurnost (10 milijuna eura), e‑zdravstvo (5 milijuna eura), e-javna nabava (milijun eura), europsko e-pravosuđe (3 milijuna eura), javni otvoreni podaci (5 milijuna eura) i nova europska platforma za digitalne vještine (milijun eura).

Od prijavitelja se očekuju projekti usmjereni na poboljšanje svakodnevnog života građana, poduzeća i tijela javne uprave te na doprinos uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta.

Poziv je otvoren do 14. studenoga 2019. godine, a zainteresirani prijavitelji pozivaju se na sudjelovanje u virtualnom infodanu 10. srpnja.

iznos investicija u vrste prekograničnih e-usluga

Instrumentom za povezivanje Europe (CEF) podržavaju se fizičke i digitalne infrastrukture u sektoru prometa, telekomunikacija i energetike.

U EU-ovu proračunskom razdoblju za 2014. – 2020. telekomunikacijskim projektima u okviru CEF-a namijenjen je proračun od približno milijardu eura, od čega je 870 milijuna eura namijenjeno uvođenju digitalnih rješenja kojima se utire put digitalizaciji i prekograničnoj interoperabilnosti javnih usluga u čitavoj EU-u.

U prvom pozivu ove godine telekomunikacijama je bilo namijenjeno 44,2 milijuna eura

Širokopojasna infrastruktura i prekogranične usluge

Kroz program CEF telecom, podjeljen u CEF broadband i CEF digital, sufinanciraju se inteoperabilne digitalne usluge koje stvaraju Jedinstveno digitalno tržište EU, prije svega kroz prekograničnu interakciju između javnih uprava, poduzeća i građana.

U suradnji s Svjetskom bankom Europska komisija formirala je CEF Equity s ciljem sufinanciranja širokopojasne telekomunikacijske infrastrukture u područjima ez dostatnog pristupa financiranju, odnosno u područjima gdje nema komercijalnih investitora.

Kroz CEF digital sufinanciraju se interoperabilna rješenja između država kako bi se osigurale javne i prekogranične usluge za građane, poduzeća i javne institucije u cijeloj Europi.

CEF digital je usmjeren na infrastrukturu digitalnih usluga (Digital Srrvice Infrastructure DSI) kroz dvije različite vrste usluga: pet temeljnih koje pružaju osnovnu funkcionalnost, olakšavaju prekograničnu i sektorsku interakciju između javnih uprava članica EU-a i mogu se ponovno koristiti u složenijim DSI-ima (eIdentifikacija – eID, ePotpis, eRačun, eDostava -siguran prijenos elektroničkih dokumenata u EU i eTranslation – prijevod metapodataka na 24 službena jezika EU) te deset sektorskih usluga kojima se osiguravaju složenije transeuropske online rješenja za građane, tvrtke i javne uprave (sigurniji internet, online rješavanje sporova (Online Dispute Resolution ODR), javni otvoreni podaci, eZdravlje, e-nabava, poslovni registri (Business Registers Interconnection System BRIS), elektronska razmjena društveno osjetljivih informacija (Electronic Exchange of Social Security Information EESSI), europski portal e-pravosuđa, Europeana (europska zbirka umjetničkih djela) i kibernetička ​​sigurnost).

investicije u pojedinačne prekogranične e-usluge

Platforme i generičke usluge

Svi DSI imaju dvostruku strukturu: Osnovne uslužne platforme (Core Service Platform CSPs) – koje djeluju kao središnja čvorišta koja omogućuju transeuropsku povezanost i Generičke usluge koje povezuju nacionalne usluge s osnovnim uslužnim platformama. Do sada je kroz program CEF dodijeljeno 115 milijuna eura za 14 projekata iz Osnovnih uslužnih platformi i 128,3 milijuna eura za 221 projekt iz Generičkih usluga. Za DSI je namijenjeno 500 milijuna eura ukupnog proračuna CEF Telekoma od 1,04 milijarde eura.

Sektorski specifični DSI-ji pružaju rješenja koja omogućuju građanima, tvrtkama i javnoj upravi pristup mrežnim uslugama diljem Europe, omogućujući interoperabilnost na raznolikim područjima kao što su kibernetička sigurnost, zdravstvo, pravo ili socijalno osiguranje.

750 tisuća skupova otvorenih podataka

Javne institucije diljem Europe svakodnevno objavljuju podatke u različitim kategorijama (kao što su zdravstvo, promet, javna potrošnja, poljoprivreda…) koje imaju veliki gospodarski potencijal. Otvoreni podaci potiču ponovnu upotrebu i analizu postojećih podataka radi stvaranja novih proizvoda i usluga. DSI javnog otvorenog pristupa podacima olakšava pristup javnim uslugama i poduzećima ponovno koristiti javne podatke putem online Europskog podatkovnog portala. Portal prikuplja metapodatke koje su objavila javna tijela diljem Europe, obrađujući ih alatima koji su dostupni svima. Sada je na Europskom podatkovnom portalu objavljeno više od 750.000 skupova podataka, dostupnih i građanima i poduzećima.

Svake godine u prekograničnim sudskim postupcima sudjeluje više od 10 milijuna građana EU. To znači daleko veću potrebu za suradnjom između različitih nacionalnih pravosudnih sustava i poboljšan pristup informacije o sudskom procesu u različitim europskim zemljama.

Europski portal e-pravosuđa olakšava suradnju pružanjem informacija i pristupa pravosudnim službama diljem EU-a. Djeluje kao one-stop-shop za građane, tvrtke i pravne profesionalaca diljem Europe.

područja sufinanciranja u prvom ovogodišnjem pozivu CEF telecoma

Podijeli:

 

Vezane objave