Ovaj tjedan na Crvenom Otoku kod Rovinja održava se (već) 22. konferencija hrvatske udruge Oracle korisnika – HROUG. Toliko godina kontinuiteta u nečem tako mladom kao hrvatska informatika zaista je zadivljujući podatak – što uostalom jako dobro znamo i mi iz Mreže, koji smo s HROUG-om po godinama tu negdje.

Davor Ranković, predsjednik HROUG-a

Konferenciju je tradicionalno otvorio predsjednik HROUG-a Davor Ranković, nakon kojeg je odlično uvodno predavanje održao Robert Kopal, državni tajnik, predavač u Algebri, a i autor Mreže.

HROUG je jedna od najintenzivnijih i najbolje organiziranih, a i najdužih (traje 4-5 dana) konferencija u hrvatskom IT-u, s već spomenutom najdužom tradicijom održavanja.

Želja organizatora je predstaviti niz raznolikih tema zanimljivih širokom krugu sudionika te potaknuti kvalitetnu razmjenu iskustava, kao i čvršće povezivanje hrvatske IT/poslovne zajednice koja dijeli slične interese. Zanimljivost je da konferenciju posjećuju kolege iz drugih lokalnih i regionalnih udruga i meetup grupa povezanih s primjenom tehnologija u poslovanju, a dio njih održava i zanimljiva predavanja.

U želji da kao najdugovječnija konferencija ove vrste u regiji prilagodi sadržaj aktualnim temama, prošle je godine uveden koncept panela na aktualne teme a što se nastavlja i ove godine. Poslovni dio konferencije nazvan „Leaders circle“ odvijao se u utorak u terminu otvaranja konferencije, te srijedu kada se u okviru te cjeline održalo tri panela i dva keynote predavanja.

Za Leader Circle namijenjen opreativnim i strateškim managerima,  pripremljena su i održana tri zanimljiva i aktualna panela:

 • Podaci i privatnost: u susret GDPR regulativi u različitim industrijama (Hoće li GDPR regulativa donijeti pozitivne promjene ili se radi o „Y2K like“ paranoji?)
 • Aktualno: aktualni projekti unapređenja gospodarstva korištenjem podataka (Gdje će se u narednom a skorom periodu pojaviti najveće potrebe za podatkovnim stručnjacima i kako sudjelovati u tim projektima)
 • Znanost i gospodarstvo: koliko je veliko „tržište“ projekata u znanosti i kako iz ITa doći to tih budgeta (Kako zakoračiti u tržište financiranja projekata koji spajaju znanost i tehnologiju a koji se mjeri u milijardama?)

Održava se 80-tak predavanja podjeljenih u 5 grupa:

 • Najbolja rješenja i primjeri uspješnih projekata
 • Cloud
 • DBA
 • Razvoj i razvojni okviri
 • APEX

Svaki dan u glavnoj konferencijskoj dvorani održavala su se keynote predavanja:

 • Robert Kopal – Data driven society: Zašto griješimo u odlučivanju i kako to promijeniti?
 • Velimir Srića – Big Data and Creativity: Innovative Cases and Examples
 • Vuk Vuković – We predicted Brexit, we predicted Trump. What do you want us to Predict Next?
 • Geertjan Wielenga – Mobile Development in Javasript with Oracle JET
 • Heli Helskyaho & Elise Valin-Raiki – Big Data and the Multi-model Database

Na konferenciji govore vrhunski međunarodni predavači, između ostalih 18 predavača iz Oracle Ace programa i 3 predavača člana OAK table programa.

Agenda cijele konferencije dostupna je na slijedećoj poveznici http://2017.hroug.hr/Agenda

Službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski jezik. Zabavni dio HrOUG konferencije je uvijek na zavidnom nivou uz tri večernje zabave.

Robert Kopal
Vuk Vuković

Podijeli:

 

Vezane objave