Brzina usvajanja 5G tehnologije nadmašuje sve prethodne generacije telekomunikacijske tehnologije, navodi Counterpoint Tehnology Market Reasearch u svojem dokumentu Učiniti 5G globalno dostupnim. Jedna od brzina usvajanja očita je u tržišnoj dostupnosti širokog portfelja 5G uređaja u svim cjenovnim razredima. To je posebno izraženo u razvijenijim zemljama premda se 5G mreže brzo grade i diljem Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka.

značajno brža dostupnost i prodaja 5G pametnih telefona u odnosu na 4% pametne telefone (isprekidana plava crta procjena Counterpoint Reasearcha)

Predvodnici

Razvoj 5G mreža bio je brži od bilo kojeg drugog bežičnog standarda prije njega, razvoj je bio najbrži u Kini, SAD i u Europi. U prvom tromjesečju 2021. godine, samo dvije godine nakon pokretanja prve komercijalne 5G mreže na svijetu, gotovo jedan od svaka tri prodana pametna telefona bio je 5G.

udjeli 5G pametnih telefona u ukupnoj prodaji prema zemljama

Dok je za 4G bilo potrebno četiri godine da dosegne godišnji broj isporuka koji premašuje 200 milijuna uređaja, 5G je dostigao cilj mnogo brže nakon samo dvije godine unatoč ozbiljnim poteškoćama s kojima se 2020. godine suočavalo tržište zbog pandemije covid-19 kao što su prekidi rada tvornica, prekidi lanaca opskrbe, nedostatak dijelova…

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Najveći pokretač rasta tržišta 5G uređaja bila je Kina u kojoj je prodano više od polovice svih 5G uređaja na globalnoj razini. Kineski operateri bili su vrlo agresivni s uvođenjem 5G mreže, a kineski proizvođači uređaja brzo su uvodili široko portfelj 5G uređaja.

udio prodaje 5G pametnih telefona prema cjenovnom razredu

Slijedi razvoj siromašnijih tržišta

Na najnaprednijim tržištima (Južna Koreja, Kina i Sjeverna Amerika) postiže se prekretnica time što prodaja 5G pametnih telefona prelazi 50% ukupne prodaje, a slijede ih Europa i Japan. U prvom tromjesečju 2021. godine napredna tržišta sudjelovala su s 86% u globalnoj prodaji 5G pametnih telefona. Postotak prodaje 5G pametnih telefona na najnaprednijim tržištima dostižu 80%-90%, a tržišta u nastajanju započinju nagli rast. S uspostavljanjem 5G mreža u najmnogoljudnijim zemljama poput Indije, Indonezije i Nigerije te Brazila ta će tržišta značajno doprinijeti rastu posebno s dostupnošću uređaja srednje i niže klase kojih proizvođači već imaju u ponudi.

globalne vodeće marke 5G pametnih telefona i rast njihove prodaje

Napredniji telefoni

Zanimljivo je i da je s prijelazom na 5G kompatibilne pametne telefone uslijedila i njihova značajno naprednija kvaliteta, odnosno boljih specifikacija od megapiksela glavne i selfie kamere, postavki s više kamera, veličine zaslona i kapaciteta memorije pa do kapaciteta baterije. U prosjeku su specifikacije srednjeg razreda 5G pametnih telefona skoro kao specifikacije premium 4G pametnih telefona. Naime, proizvođači su svjesni da su korisnici pametnih telefona sada mnogo zahtjevniji nego prije 10 godina te se bore za tržište kod mnogo izbirljivijih kupaca.

napredak specifikacija 5G pametnih telefona u odnosu na specifikacije 4G pametnih telefona

Na tržište 5G pametnih telefona kao ni u jednoj ranijoj generaciji prije umnogome su utjecali geopolitički odnosi SAD i Kine, odnosno zabrana prodaje sofisticiranih komponenti Huaweiu i nekim drugim kineskih tvrtkama. Globalne, Apple i Samsung ostali su dominantni na globalnom tržištu pametnih telefona, a s padom tržišnog udjela Huaweia uslijedio je snažan rast nekih drugih kineskih proizvođača kao što su OPPO, Vivo i Xiaomi koji su zajedno dostigli jednu trećinu ukupne globalne prodaje 5G pametnih telefona u prvom tromjesečju 2021. godine.

udjeli isporuka 5G pametnih telefona po zemljama i regijama u ukupnoj globalnoj prodaji
Podijeli:

 

 

Vezane objave