Europska komisija (EK) i Grupa Europske investicijske banke (EIB) udružuju snage kako bi pojačale ulaganja u svemirski sektor s 200 milijuna eura financiranja

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

  • potencijalni zajam u iznosu od 100 milijuna eura za novi program lansiranja Ariane 6, program Europske svemirske agencije s ArianeGroup kao vodećim industrijskim izvođačem i nositeljem dizajna
  • Prvi program rizičnog kapitala u iznosu od 100 milijuna eura u okviru InnovFina za podršku inovacijama i rastu europskih manjih i srednjih kompanija u svemirskoj tehnologiji

Ugovor je podržan Europskim fondom za strateška ulaganja, financijskim stupom investicijskog plana za Europu i InnovFinom podjelom rizika za korporativna istraživanja uz potporu Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020 (Horizon 2020). Pored toga, EK i EIB zajednički najavljuju prvi dosad podržani EU InnovFin svemirski fond i prvi tehnološki fond usmjeren na svemir koji se podržava u okviru pilot projekta u Europi.

Ariana 6

Ariane 6 nova je europska teška lansirna mreža koja je razvijena u okviru velikog višegodišnjeg programa Europske svemirske agencije (ESA) za novu europsku obitelj svemirskih lansera kako bi odgovorila na najnovije trendove na satelitskom tržištu, a istodobno značajno smanjila troškove proizvodnje. Nova generacija teških lansera održava neovisan pristup EU u svemiru, usklađen s ambicijom za razvijanjem ključnih znanja za europsku svemirsku industriju. Ariane 6 nastavit će omogućiti Europi isporuku svojih lansirnih aktivnosti za misije na svim orbitama, od geostacionarnih satelita do misija na orbiti srednje i niske Zemlje i baviti se tržišnom dinamikom velikih satelita, konstelacija satelita… Financiranje u iznosu od 100 milijuna eura djelomično će podržati udio troškova razvoja ArianeGroup kroz inovativnu financijsku strukturu koja će biti uvjetovana komercijalnim uspjehom Ariane 6, nakon što postane operativan.

ArianeGroup razvija i nudi inovativna i konkurentna rješenja za civilne i vojne svemirske lansere, s ekspertizom u svim aspektima najsuvremenijih pogonskih tehnologija. ArianeGroup vodeći je izvođač za europske lansere Ariane 5 i Ariane 6, odgovoran za dizajn i cijeli proizvodni lanac, uključujući i uključivanje u promet od strane podružnice Arianespace. ArianeGroup i njegove podružnice uživaju svjetsku reputaciju stručnjaka na području opreme i pogona za svemirske aplikacije, dok njihova stručnost koristi i drugim industrijskim sektorima. Grupa je zajedničko ulaganje koje u jednakom vlasništvu imaju Airbus i Safran, a zapošljava oko 9.000 visoko kvalificiranog osoblja u Francuskoj i Njemačkoj. Prihodi za 2018. godinu iznosili su 3,6 milijardi eura.

MSP u svemirskom sektoru

InnovFin Space Equity Pilot program je vrijedan 100 milijuna eura u okviru programa InnovFin, posebno namijenjen podršci inovacijama i rastu europskih malih i srednjih poduzeća koja posluju u sektoru svemirskih tehnologija. Program će uložiti u fondove rizičnog kapitala diljem EU-a koji podržavaju tvrtke koje prodaju nove proizvode i usluge u svemirskom sektoru.

Primo Space, talijanski investitor u tehničku fazu, prvi je fond koji je Europski fond za strateške investicije (European Fund for Strategic Investments) odabrao u okviru tog pilota. S ciljanom veličinom od 80 milijuna eura, bit će među prvim sredstvima za prijenos tehnologije usmjerena samo na svemirske tehnologije u Europi i prvom u Italiji. Uložit će u dokaze koncepta, startupe i druge projekte ili tvrtke u ranoj fazi i poticati komercijalizaciju probojnih inovacija u svemirskim tehnologijama u Italiji i Europi.

Europsko svemirsko gospodarstvo već je vrijedno 50 milijardi eura (od 2019.), a istraživanje u zrakoplovnim tehnologijama jedno je od prioritetnih područja obuhvaćenih industrijskim liderstvom i društvenim izazovima Obzora 2020 (Horizon 2020).

Novi svemirski program

Prošle godine EIB i Europska agencija za globalni navigacijski satelitski sustav (GSA) potpisali su sporazum o suradnji u podupiranju ulaganja u europsko svemirsko gospodarstvo usluga. Zajednički cilj bio je stvaranje radnih mjesta najvišim stručnim vještinama u EU-u i poboljšavanje svakodnevnog života Europljana podržavanjem inovativnih tvrtki i ubrzavanjem razvoja novih aplikacija koje koriste europske globalne navigacijske satelitske sustave i podatke zemaljskog promatranja.

Prema nedavnom istraživanju EIB-a i Europske komisije o budućnosti europskog svemirskog sektora, europski svemirski poduzetnici smatraju da nedostaje privatnih izvora financiranja.

Novi svemirski program EU-a koji bi započeo 2021. godine predviđa namjenske mjere i dodatna sredstva za podršku inovativnom i konkurentnom svemirskom sektoru EU, uključujući jačanje poduzetništva od rane faze do proširenja. Uredba o svemirskom programu EU sada se pregovara između Europskog parlamenta i Vijeća EU.

Procjenjuje se da svjetska svemirska industrija vrijedi više od 300 milijardi eura. Ukupno godišnje izdvajanje u EU za svemirsku industriju je oko 8 milijardi eura što je još upola manje od izdvajanja u SAD, približno jednaka izdvajanju u Kini, tri puta više nego u Rusiji i šest puta više nego u Indiji.

„Umjesto da razvija baze na Mjesecu ili Marsu ili pak za svemirsko naoružanje, Europa se usmjerila na svemirske programe usmjerene na praktične koristi za građane poput globalnog navigacijskog satelitskog sustava Galileo i satelitskog promatračkog  sustava Kopernik“, rekla je izvršna potpredsjednica Europske komisije za pripremu EU za digitalizaciju i povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Jedan od važnijih europskih svemirskih programa je traženje rješenja za uklanjanje svemirskog otpada, odnosno satelita koji više nisu u uporabi ili njihovih krhitina.

Europska svemirska industrija vrijedi oko 50 milijardi eura i zapošljava više od 200.000 ljudi, trećina svjetskih satelita proizvedeno je u Europi. 10 posto europskih poduzeća u svom poslovanju oslanja se na podatke od satelitskih konstelacija Galileo i Copernicus. Dosadašanji europski svemirski program omogućuje EU samostalno i neovisno djelovanje u mnogim strateškim i važnim industrijama poput obrane, prijevoza, meteorologije …

Podijeli:

 

 

Vezane objave