Sveučilišni računski centar 8. rujna 2020. obilježava 20 godina Croatian Internet eXchanga (CIX), nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa.

CIX je usluga Srca koja već 20 godina omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupnu kvalitetu Interneta u Hrvatskoj. Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima. CIX omogućava realizaciju najkvalitetnije mrežne povezanosti najkraćim putem unutar Hrvatske. Prisutan na dvije lokacije u Zagrebu i ima 33 aktivne članice.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Iako je inicijalno zamišljen kao mjesto spajanja hrvatskih internetskih mreža, CIX je ubrzo postao i ‘meta’ inozemnih pružatelja internetskih usluga koje preko CIX-a pružaju brzi pristup svojim uslugama i sadržajima za sve hrvatske korisnike Interneta. Odabir CIX-a za povećanje dostupnosti tako važnih infrastruktura dodatno je naglasio ulogu i važnost CIX-a u razvoju Interneta u Hrvatskoj.

Od 2008. godine CIX je punopravni član udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro‑IX), čiji je cilj promoviranje kulture otvorene razmjene ideja i iskustava među članicama.

Od uspostave kroz CIX je preneseno preko 640 PB podataka (1PB = 1015 bajtova ili 1.000 terabajta).

Važnost CIX-a prepoznata je i u okviru Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i sukladno tome je izrađena i objavljena Preporuka za korištenje nacionalnog čvora za međusobnu razmjenu internetskog prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenje s aspekta sigurnosti razmjene internetskog prometa.

Srce, inicijator uspostave i koordinator CIX-a od njegovog nastanka, osigurava tehničke uvjete za međusobno povezivanje i neprekidni rad tijekom cijele godine. U radu CIX-a djeluje Forum CIX-a kao savjetodavno tijelo koje čine imenovani predstavnici članica CIX-a.

Povodom ove obljetnice, Srce je donijelo odluku temeljem koje su sve nove članice u 2020. godini oslobođene plaćanja priključne pristojbe.

CIX i covid-19

Koliko je CIX važan dokazuje podatak da je u drugoj polovici ožujka 2020. kad je krenula online nastava na području cijele Hrvatske uslijed krize izazvane pojavom korona virusa i bolesti COVID-19, ali i tjednu u kojem su mnoga tijela javne i državne vlasti te gospodarstva intenzivnije započela s prelaskom na rad u online okruženju, zabilježen 15 postotni rast prometa kroz CIX, što predstavlja značajan skok u odnosu na uobičajeni trend rasta prometa kroz CIX.

Taj skok je prvenstveno posljedica naglašenog online obrazovanja. Studenti i profesori, učenici i nastavnici, iz svojih domova, putem pružatelja internetskih usluga pristupali su digitalnim uslugama i sadržajima koji su smješteni na mrežnim resursima fakulteta ili pak u javnim cloudima.

 

 

Vezane objave