Odašiljači i veze su nakon uspješno održanog Foruma na temu uvođenja digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj početkom svibnja ove godine krenuli u proceduru pokretanja testnog emitiranja digitalnog radija u suradnji s regulatorima, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Agencijom za elektroničke medije (AEM). Nakon isteka roka nakladnicima (radijskim postajama) za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih kanala koji je objavljen na internet stranicama AEM-a, donijet će se i formalna odluka o početku eksperimentalnog emitiranja digitalnog radija, a najkasnije do 2. listopada 2017. godine.

Prelazak na digitalnu, tzv. DAB+ platformu donosi manje smetnji i nestanak šumova u prijmu radijskog signala te mogućnost emitiranja više sadržaja, odnosno novih programa uz istovremeno uvođenje novih usluga. Sadašnja FM platforma je dosegla svoje granice jer nema dovoljno slobodnih frekvencija za nove programe i to predstavlja kočnicu u razvoju radijskog medija. Građanima će u budućnosti biti osiguran bolji prijam signala i više sadržaja koji će biti isporučen uz značajno manju potrošnju energije.

Odašiljači i veze su trenutno u fazi nabave opreme tako da se početak emitiranja očekuje tijekom studenoga 2017. Predviđeno područje pokrivanja s četiri odašiljača u ovoj testnoj fazi obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, dio Karlovačke županije, dio Sisačko-moslavačke županije, Primorsko-goransku i Istarsku županiju uz očekivani doseg od preko 2 milijuna stanovnika.

Uvođenjem DAB+ Hrvatska će pridružiti većini Europskih zemalja u kojima je već prisutan digitalni radio. Ta tehnologija u odnosu na FM značajno smanjuje potrošnju energije, emisije CO2 te smanjenje neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja.

Pokretanje digitalnog radija ne znači skoro gašenje dosad korištenog FM radija već je u pitanju pokretanje nove digitalne platforme.

Podijeli:

 

Vezane objave