Mreža Smart Day 17, s temom Kognitivno računalstvo – Hoćemo li svi postati šaptači računalima? održali smo u Kinu Europa, dvorani Mueller, u suorganizaciji s tvrtkom Megatrend Poslovna Rješenja.

Uvodnu prezentaciju održao je Đorđe Stojić iz Megatrend Poslovnih Rješenja

Nakon prezentacije uslijedio je okrugli stol Hoćemo li svi postati šaptači računalima?” Moderator je bio Oleg Maštruko iz Mreže, a panelisti Marko Bago, direktor u Končar KET-uMaja Vekić Vedrina, voditelj Odjela za poslovnu analitiku u Atlantic grupi; Ivor Mirošević, voditelj Odjela za poslovno izvještavanje, APIS IT i Anđelka Strajher, direktorica Megatrend Poslovnih Rješenja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Marko Bago je rekao“U svim društvima Grupe Končar u tijeku je digitalna transformacija, a koja uključuje i korištenje tehnologija kognitivnog računalstva. Budući da se uglavnom bavimo konkretnim hardverom s mjerljivim inputima i outputima, naši su izračuni manje subjektivni nego kada bi se temeljili na ljudskim procjenama. U svakom slučaju zadatak umjetne inteligencije uvijek je taj da pripremi uvjete za dolazak do odluke koju u konačnici donosi čovjek.”

“U Atlantic Grupi radimo na pilot projektima s kognitivnim tehnologijama u području analitike. Poslovna područja u kojima radimo primjenu su: ljudski resursi, prodaja, marketing, interna revizija i logistika. Dosadašnja iskustva pokazuju da se upotrebom kognitivne tehnologije trajanje analitičkog postupka može bitno skratiti te da se napredna analitika može približiti i standardnom, manje iskusnom korisniku” – kaže Maja Vekić Vedrina.

Ivor Mirošević naglašava“Javni sektor doživjet će brojne promjene pod djelovanjem kognitivnog računalstva, ali neke će funkcije iz ljudske domene i dalje ostati nezamjenjive. Računalna inteligencija bit će sve značajnija u smislu pripreme podataka za finalno korištenje od strane ljudi. Kod inputa koji je dijelom subjektivan, svi ćemo morati naučiti računala što želimo dobiti i kako da tretiraju subjektivne podatke, teeljene na ljudskoj procjeni, postat ćemo šaptači računalima.”

Anđelka Strajher kaže“Uvođenje kognitivnog računalstva i machine learninga prilika za za sve, pa i tvrtke kao što je Megatrend Poslovna Rješenja. Naša su iskustva uglavnom u radu s velikim sistemima, koji su različiti od manjih firmi, ali možemo pouzdano kazati da si u budućnosti nitko neće moći priuštiti da ignorira napredak na ovom polju.”

 

 

Vezane objave