Mreža Smart Day s temom ICT – ne pokušavajte to kod kuće!, održali smo u Kinu Europa, dvorani Mueller, u suorganizaciji s tvrtkom Altus IT.

Uvodne prezentacije održali su Goran Đoreski, direktor Altus informacijske tehnologije d.o.o.,  “Pogled na ICT eksternalizaciju u Hrvatskoj” i Grgo Čupić, RWE Hrvatska d.o.o., “RWE, service approach to IT”. RWE je firma koja se strateški (na razini Grupe) odredila da im je deviza “do not build IT, buy IT”. Toga se drže. Iz tog razloga oni su se oslobodili svih problema koje nosi interna infrastruktura (trošak ljudi, odražavanje opreme, uptime itd.), ali zato jako dobro poznaju rizike eksternalizacije procesa, i kao takvi su bili idealni sudionici Mreža Smart Daya 16.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Goran Đoreski, Altus IT

Nakon prezentacije uslijedio je okrugli stol ‘Za i protiv outsourcinga informatičkih procesa’. Moderator je bio Oleg Maštruko iz Mreže i Buga, a panelisti Grgo ČupićRWE HrvatskaMirjana Bacalja, direktorica Styria IT SolutionsGoran Ježić, direktor Business Computer Systems i Goran Đoreski, direktor Altus informacijske tehnologije.

Grgo Čupić, RWE Hrvatska

“U RWE odgovaramo na potrebe tržišta i širimo svoj portfelj na nove usluge što predstavlja izazov za naš IT da poprati sve inovativne ideje koje se razvijaju unutar kompanije te u IT segmentu moramo konstantno pratiti trendove i biti sve brži, fleksibilniji i ekonomičniji.”, istaknuo je Grgo Čupić. “Strateške odluke unutar IT-ja donose se na razini kompetencija, odnosno koje kompetencije želimo razvijati unutar kuće, a koje potražiti na tržištu. Na razini kompletne organizacije trudimo se biti dobri u core poslovnim sustavima i to kontinuirano promišljamo. U tom smislu core sustave kao što su ERP ili BI, nastojimo držati u kući, a infrastrukturu i ostale usluge outsourcamo. Svjesni smo da ovakav model ima svoje prednosti i mane, ali mi smatramo da su prednosti veće i da nam je to omogućilo da se fokusiramo na bitne stvari za naše poslovanje.”

Mirjana Bacalja ističe: “Nakon evaluacije, naša odluka da idemo u vlastiti primarni data centar je bila prvenstveno zbog toga što smo imali vlastitu lokaciju i resurse kao što su prostor, pristup električnoj energiji i sl. Kod odluke za sekundarni data centar nam se ta kalkulacija nije pokazala isplativom.” Zaključujući panel raspravu naglasila je – “što god radiš, radi dobro“. Potrebno je sve parametre bitne za svoju organizaciju uzeti u obzir i nakon toga će odluka doći sama od sebe.

“BCS, kao sistem integrator, strateški se orijentirao prema cloudu, tako da se 60% naših korisnika nalaze bilo u našem cloudu, bilo u nekom drugom obliku cloud usluge. Za naše klijente to znači kvalitetniju, bolju i jeftiniju uslugu.” rekao je Goran Ježić. “Po našim iskustvima globalni trendovi dolaze i kod nas u Hrvatsku, korisnici počinju sve pomnije procjenjivati IT troškove, a cloud donosi optimizaciju resursa što često povlači za sobom i uštede. Uz to, i uz pojavu raznovrsnih napada, jedan od bitnih elemenata pri donošenju odluke za outsourcing IT-a je pitanje sigurnosti.”

“Istraživanja na globalnoj razini pokazuju da oko 50% članova uprava tvrtki koje imaju vlastite data centre smatraju da će u budućnosti preći u outsourcing, odnosno koristiti usluge profesionalnih data centara, a od njih 70% smatra da će se to dogoditi najkasnije do 2020. godine. IDC istraživanje o data center i cloud tržištu provedeno za Hrvatsku u travnju 2017. godine pokazuje da u outsourcingu data centar usluga Hrvatska zaostaje u odnosu na svijet, ali da raspoloživi resursi za njegov rast postoje. Po strukturi, predviđeni rast lokalnog tržišta u narednih 5 godina je vrlo sličan onome na globalnoj razini.”, kazao je Goran Đoreski, direktor Altus IT.

Iznoseći svoja iskustva oko kolokacijskih i cloud usluga u Hrvatskoj, Đoreski je rekao: „Naš data centar postoji već 11 godina i neka naša iskustva su da su kolokacijski korisnici uglavnom telekomi, tvrtke u snažno reguliranim područjima i IT dobavljači, dok krajnji korisnici vide sve više koristi u cloud rješenjima i taj segment kod nas sve brže raste. Osobno zagovaram da odluka za outsorcing mora biti promišljena i razmotrena sa svih strana kao svaka strateška odluka uprave. Iako smo u Hrvatskoj na neki način “preskočili” fazu kolokacijskog rasta, s velikim optimizmom gledam u budućnost gdje ćemo sve više koristiti razne oblike cloud usluga i vjerujem da će rast biti i brži nego što to istraživanja predviđaju.”

Podijeli:

 

 

Vezane objave